Hong Kong’da hüküm giyen veya hakkında suçlama bulunan kişilerin Çin’e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, Hong Kong’da protesto gösterileri ile karşılanmıştı. Bu protestolar ABD ve batı yanlısı medya tarafından çokça haber yapılıyor, ayrıca devletler açıktan desteklerini sunuyorlar. Hong Kong’ta Bağımsızlık Hareketi, eski sömürgeci gücün, Britanya İmparatorluğunun bayrağını ve ABD bayrakları taşıyor eylemlerinde. Yasa tasarısının iptaline rağmen sürüyor gösteriler.
Hong Kong Çin’e bağlı ve özel bölge statüsünde. Özellikle « Hong Kong Bağımsızlık Hareketi» nin başını çektiği gösterilerde en dikkat çekici nokta, eylemlerde sık sık sömürge döneminden kalma bayrağın kullanılması.
Örneğin parlamentoyu basan göstericiler İngiliz sömürgesi döneminden kalma bayrağı asmışlardı.
Eski İngiliz sömürgesi Hong Kong, Asya Pasifik hattında bulunan, dünyanın beşinci büyük döviz pazarı. 7 milyon insanın yaşadığı Hong Kong, önemli bir finans merkezi, stratejik bir liman şehri.
İngiltere’nin saldırıları ile savaşların yaşandığı yıllar sonucunda Çin 1842’de, yenilgi üzerine Hong Kong adasını İngiltere’ye vermek zorunda kaldı. Anlaşma gereği 99 yıl sonra, yani 1997’de ada Çin’e iade edildi.
Böylece resmi olarak İngiltere’nin son sömürgesi, Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı bir Özel Yönetim Bölgesi haline gelmişti.
Bugün yaşanan İngiliz yanlısı gösterileri anlamak için biraz geçmişte adada yaşananları hatırlamak gerekiyor.
1949’da Mao önderliğinde Çin’de devrimin gerçekleşmesiyle etkinlendi ada. Çin’deki komünist yönetimden kaçan bir milyonun üzerinde sermayedar Hong Kong’a sığındılar. Ancak buna rağmen Çin devrimi Hong Kong’daki işçi sınıfını da etkiledi, 60’lı yıllarda kentte sömürgeci güce ve kapitalizme karşı büyük bir hareket örgütlendi. Aylar süren düzen karşıtı eylemler İngiliz sömürgeci güçler tarafından baskıyla sonlandırıldı.