Düzen sendikacılığı yine ‘uzatmadı’

İktidarla Türk-İş arasında yürütülen zam görüşmeleri sona erdi. Klasikleşmiş bir hal alan bu görüşmelerde önce düzen sendikacılığı yüksek perdeden kabul etmeyeceğiz, greve çıkacağız bıçak kemiğe dayandı gibi sözler eder. İşçilerin öfkesini yumuşatmak için söylenen bu sözlerin ardından sendikalar hükümetle güle oynaya zam görüşmesi yapar ve ardından olması gerekenin çok altında bir oranla anlaşırlar. Bu sene de farklı olmadı. Düzen sendikacılığı anlaştı. Diğer sendikalardan da açıklamaların ötesinde ciddi bir tepki gelmedi.

Yapılan anlaşmaya göre ücreti 3 bin 500 TL’nin altındaki işçiye 150 TL, tüm işçilere bu yıl için yüzde 8 + yüzde 4, 2020 için yüzde 3 +  yüzde 3 ve enflasyon farkı oranında zam yapılacak.

Türk-İş, en düşük ücretin 3 bin 500 liraya yükseltilmesini, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah talep ediyordu.

Öte yandan görüşmeler sırasında açık kalan mikrofonlardan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın “Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle”  dediği duyuldu.

Bir sendika ağasının ağzından yanlışlıkla ortaya çıkan bu sözler, iktidarla sendikacılar arasındaki pazarlık tiyatrosunu ortaya çıkarmış oldu.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.