SMA Hastalığı İçin Bağış Değil Ücretsiz Tedavi

Ülkemizde SMA hastalığı kapsamında yardım kampanyaları sık sık gündeme geliyor. SMA hastaları yakınları hastalık ile mücadele etmek için gerekli masrafları karşılamak için yardım ve bağış istiyor.

Yılbaşı ikramiyesinin 75 milyon TL’lik kısmı kimseye çıkmadığı için varlık fonuna devredilmesinin ardından yeni yılın ikinci gününden beri bir kampanya başlatıldı. Bir çok ünlünün başlattğı kampanyanın sloganı Varlık Fonu’na aktarılan 75 milyon TL SMA’lı çocuklar için kullanılsın.

Haklı bir talep olduğu tartışmasız kampanya. Ancak yapılması gereken gerçekten değil SMA hastalığının tüm sağlık hizmetlerinin ücretsiz olmasını istemek.  Ve ücretsiz sağlık hizmetleri için mücadele etmek.

SMA, kas kaybı ve zayıflığa sebep olan ve çok sık rastlanmayan bir hastalıktır. Vücutta yer alan pek çok kası tutarak hareket kabiliyetini etkileyen hastalık, kişilerin hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Bebeklerde en sık rastlanan ölüm nedeni olarak kabul edilen SMA, batı ülkelerinde daha sık görülür. Ülkemizde ise yaklaşık 6 bin ile 10 bin doğumda bir bebekte görülen genetik geçişli bir hastalıktır. SMA hareket hücreleri adı verilen motor nöronlardan kaynaklanan, kas kaybı ile karakterize ilerleyen bir hastalıktır.

Bu kadar az rastlanan SMA hastalığı, sağlık tekellerin hakim olduğu sağlık sisteminde çok yüksek rakamlarda ücretle tedavi edilebilen bir hastalık. Bu ücreti ödeyemeyen yoksul halk çareyi yardım ve bağış istemekte buluyor.

Halkın hiç bir sorununa çare olmayan, tek derdi halkı soymak olan faşist AKP iktidarı piyangodan kalan paraya da el koyar. Kaldı ki kampanya yayılınca talebi karşılamak zorunda kaldığında da bunu bir lütufmuş gibi sunar. Bu miktar belki bir kaç SMA hastasının derdine deva olur, olmalı…

Ancak sürekli olarak sağlık hakkını tekellerin karına sunulmasına karşı çıkmak gerekir.. ve temel olarak ücretsiz sağlık hizmeti için mücadele etmek

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.