SAĞLIK: Kapitalizmde kar ve soygun aracı. Sosyalizmde Ücretsiz

SMA hastalığı ile ölüme mahkum edilen bebekler için düzenlenen yardım ve bağış kampanyaları kapitalizmin sağlık sistemini tekrar tartışmayı, kapitalizmdeki sağlık sistemi ile sosyalizmin getirdiği sağlık sistemini karşılaştırmayı zorunlu hale getiriyor.

Milyonlarca lira bedelli tedavi masrafları yüzünden SMA hastalığına yakalanmış bebekler anne ve babalarının gözleri önünde damla damla eriyor ve çaresizlik ile ölüyor.

Hastalıklara karşı çaresiz değiliz.

SAĞLIK HİZMETLERİ ÜCRETSİZ OLMALIDIR

Sağlık hizmeti kapitalizmde büyük bir sorundur. Kapitalizmde her türlü sağlık hizmeti lükstür. Paran kadar sağlık hizmeti alabilir, tedavi için gerekli paran yoksa ölüme mahkum edilirsin.

Bugün dünyanın en “güçlü” ekonomilerinde dahi sağlık halk için büyük bir sorundur. Bir çok hastalıkta halk, parası olmadığı için veya sağlık sigortası o hastalığı karşılamadığı için ya evini barkını satarak tedavi olmaya çalışır veya ölür.

Demokratik halk iktidarı sağlığı bir sorun olarak ele almaz. Sağlık bir haktır. Ve halkın iktidarı, iktidarı ele geçirdikten sonra ilk çözüme ulaştıracağı, derhal halkın ücretsiz olarak sağlık hizmetlerine ulaşması sağlanır.

Halk Cephesi’nin yayınladığı Halk İçin Anayasa Taslağı’nda bu konunun çözümü ve nasıl ele alınacağı çok açık ifadelerle belirtilmiştir.

a-) Herkes doğuştan başlayarak sağlıklı ve güvenlikli biryaşam hakkına sahiptir. Devlet bu amaçla insan sağlığınıher şeyin üzerinde tutarak her türden sağlık hizmetleriniücretsiz karşılar.

b-) Tüm hastane ve sağlık kurumlarımerkezi olarak organize edilip yerel yönetimlerin denetiminde toplanacak; hastaneler personel ve cihaz bakımından ülkenin her yerinde asgari standartlara sahip olacaklardır.

c-) Tüm sağlık hizmetleri ticaret aracı olmaktan çıkartılır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırıIması, ilaç sanayiinin emperyalist tekellerin denetiminden kurtarılması, tıp eğitiminin halkımızın ve ülkemizin koşullarına göre yeniden biçimlendirilmesi, işyeri hekimliğinin kurumlaştırılması, tüm emekçi semtlerine sağlık kurumlarıgötürülmesi sağlık politikasının öncelikli hedefleridir.

Halk anayasası taslağı için tıklayın http://halkinsesitv1.org/KitapCalisma/HalkAnayasaTaslagi-5baski_2010.pdf

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.