Siyasi Tutsaklar Serbest Bırakılsın

Dünyada siyasi tutsakların sayısı gün geçtikçe çoğalıyor. Bu durum ilerici ve insan hakları savunucusu kurumların tepkisini doğuruyor.

26 nisan Cuma günü Fransa’nın Nancy şehrinde Avrupa ve dünyada siyasi tutsaklara özgürlük talebi ile bir eylem yapıldı.

Basın açıklamasının ardından kaymakamlık binasına kadar yürüyüş yapılan eylemde kaymakamlığa bir bildiri verildi. Dünyanın bir çok ülkesinde siyasi görüşlerinden dolayı insanların hapishanelere atıldığını anlatan bildiride Fransa devletinden ülkedeki siyasi tutsakları serbest bırakmasını ve diğer ülkelerdeki siyasi tutsakların serbest bırakılması için çaba harcaması talep edildi.

Nancy Siyasi Tutsaklara Özgürlük Komitesi’nin söz alarak yaptığı konuşmada Türkiye’de ve Avrupa’da faşizme ve emperyalizme karşı mücadele edenlerin de tutuklandığına, Almanya’da Musa Aşoğlu’na 7 yıla yakın hapis cezası verildiğine vurgu yapıldı. Fransa’da Şefik Sarıkaya veYunanistan’da da 9 devrimci tutsağın olduğu anlatıldı.

Nancy siyasi tusaklara özgürlük komitesi  « Türkiye ile işbirliği yaparak Türkiyeli devrimcileri hapishaneye atan Fransa devleti bununla da yetinmeyip siyasi sığınmacı olarak tanıdığı insanların  oturumlarını ellerinden alıyor » dedi. Düşüncelerinden dolayı insanlarının oturumlarının  ellerinden alınmasının çok açık insan hakkı ihlali olduğuna vurgu yapılan açıklamada   Paris  Ofpra’da oturumları ellerinden alınan iki insanın  30 gündür oturma eylemi yaparak direndiği  hatırlatıldı.


Dünyanı birçok yerinden örgüt ve derneğin katıldığı eylem ASPS (assosiacion solidarité avec le peuple de sarahoui) tarafından organize edildi.  Türkiye adına «siyasi tutsaklara özgürlük komitesi »nin katıldığı eylemde Filistin,  İran, Yunanistan gibi ülkelerdeki hapishanelerdeki tutsakların durumu da anlatıldı. Katılan kurum ve örgütlerin yanında kaymakamlığa verilen bildirinin altına imza atan örgüt ve kurumlar da oldu.

Eylemde siyasi tutsaklara özgürlük istenen fransızca ve türkçe sloganlar atıldı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.