Sivas’ta Yakılan Canlar Anıldı

Sivas’ta 2 temmuz 1993’te yakılarak katledilen 35 can anıldı. Her yıl yapılan anmaya bu sene de ülkeden ve dünyadan katılımlar oldu.

33 yazar, ozan, düşünür ile iki otel çalışanının katledilişinin 26’ncı yıldönümünde Ankara’da yapılan anmaya Alevi Bektaşi Federasyonu, AABF(Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu), PSAKD (Pir Sultan Abdal Kültür Derneği), AKA-DER, Ankara Dersimliler Derneği, AKD (Alevi Kültür Dernekleri) nin yanında çok sayıda siyasi parti, meslek örgütü ve sendikalar katıldı.

Binlerce kişinin katıldığı anma programına iki yerde toplanıldı.

Kitle, iki noktadan hareketle buluşma noktası olan Fidanlık Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin burada birleşmesinin ardından atılan sloganlarla Madımak Oteli’ne yürünmeye başlandı.

Yürüyüş esnasında yürüyüş güzergahında polis yine keyfi davranarak provokasyon yaratmak istedi. Yürüyüş yapılırken insanlara üst aramasının yapılması tepkilere neden oldu (!).

Yürüyüşte, katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğrafları taşındı. Ayrıca Hasret Gültekin’in bağlamasını temsilen bağlamalar taşınması da dikkat çekti.

PSAKD’nin kortejinde ADALET İSTİYORUZ talebi vardı. . Anadolu’da alevilere reva görülen adaletsizlik yüzyıllardır sürüyor çünkü. ADALET: Yüzlerce yıldır halkların en çok hasretini çektiği ve uğruna savaşlar verdiği can aldığı canlar verdiği şey. Ve hala adalet için mücadele edenler, bedeller ödeyenler soracak Sıvas’ın hesabını.

Yürüyüşün bittiği yerde Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Hüseyin Güzelce, PSAKD Başkanı Gani Kaplan, AABF Başkanı Hüseyin Mat birer konuşma yaptılar.

Atılan sloganların ardından anma programı sona erdi.  

Günün erken saatlerinde devlet erkanının ve devletin “alevilerinin” katıldığı bir yürüyüş vardı. Katliamın bugünkü savunucularının temsilcileri yer aldı bu yürüyüşte. Valisi, Belediye başkanı, Emniyet müdürü, Jandarma komutanı, Ticaret ve sanayi odası başkanı, Cem vakfı başkanı… hepsi göstermelik bir program için oradaydılar. Çok iyi biliniyor ki bu yürüyüş devletin katliamdaki sorumluluğunu gizlemek için yapılıyor.  Göstermelik Sivas katliam davasında yargılananların avukat listesine bakıldığında ne demek istediğimizi çok daha iyi anlaşılacaktır.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.