‘Seher, Sevcan, Betül’e Özgürlük’ Anneler ADALET İçin Yürüdü!


Sevcan, Seher Adıgüzel ve Betül Varan’ın anneleri, çocukları için adalet talebiyle Hollanda’dan başlayıp Belçika üzerinden Almanya’ya kadar uzanan bir uzun yürüyüş gerçekleştirdiler.

Betül Varan’ın annesi Hollanda’dan başlayadı yürüyüşüne. Oradaki girişimlerinin ardından Almanya’ya geçip Sevcan ve Seher Adıgüzel’in annesiyle birlikte çocuklarının haksız, hukuksuz yere tutuklanmalarını protesto etmek ve özgürlüklerini istemek için çeşitli kurum ve kuruluşlara çocuklarıyla ilgili dosyalar bırakıp, çocuklarının sesini duyurdular.

Sevcan, Seher Adıgüzel ve Betül Varan kimdir?

Sevcan ve Seher Adıgüzel Almanya’da Betül Varan ise Hollanda da doğup büyümüş ancak vatanlarının sorunlarına sessiz kalmamış üç genç devrimci, üç pırıl pırıl genç kızımızdır. 

Sevcan, Seher ve Betül Anadolu da yaşanan katliamlara sessiz kalmamış yaşadıkları ülkelerde tepki gösterirken yetmemiş ülkelerine dönerek bizzat bu saldırıların hedefi olmuşlardır. Faşizm, ülkesini seven bu üç genç devrimciden intikam almak istiyor. Onları ülkelerine döndüklerine pişman etmek, onları örnek alan gençlere gözdağı vermek istiyor.

Bu nedenle devrimcilerin cenazelerine, Berkin’in cenazesine katıldı diye Sevcan’a onlarca yıl ceza verdi. Betül’ü, Seher’i Grup Yorum üyesi oldukları ve halkın şarkılarını söyledikleri için defalarca gözaltına aldı tutukladılar.  Bomboş dosyalarla yıllarca hapis yatırmak istiyorlar.

Buna sessiz kalmayan ve onları zulmün elinde çekip almak isteyen Anneler el ele sırt sırta vermiş çocukları için Adalet ve Özgürlük istiyorlar. 

26 Mayıs 2021 günü Betül Varan’ın 10 Haziran 2021 günü de Seher Adıgüzel’in mahkemesi öncesi bütün bu Adaletsizliklere dikkat çekmek için “Kızlarımız İçin Adalet” diyerek yola düştüler. Bizlerde Annelerimizi bu uzun yürüyüşlerinde Gerçek Haber Ajansı olarak yalnız bırakmadık. Annelerimizin yürüyüş programı şu şekilde idi;

Hollanda :

20 Mayıs Perşembe Lahey(Den-Haag) : Seher-Sevcan ve Betül için annelerin yürüyüşü Dışişleri Bakanlığı’nın önünde başladı.

20 Mayıs Perşembe Rotterdam: Yürüyüş aynı günün akşamı Rotterdam’da devam etti. Birçok basın kuruluşu eylemi görüntüledi.

Belçika:

21 Mayıs Cuma Brüksel : Brüksel ‘de Avrupa Parlementosu önünde bir eylem gerçekleştirildi. Parlementerlere komu anlatıldı ve dilekçe verildi. Takipçisi olacaklarının sözü alındı.

22 Mayıs Cumartesi Anvers : Anvers Türkiye Konsolosluğunun önünde eylem gerçekleştirildi. Konsolosluğunun camları açıkken ajitasyon çekilirken camları ve kepenkleri kapattılar.

23 Mayıs Pazar Liege: Liege Guillemins tren garının önümde eylem gerçekleştiridi. Birçok bildiri dağıtıldı. Seher-Sevcan ve Betül’e yaklaşık 25 kart yazıldı.

Almanya :

25 Mayıs 2021 Salı Berlin:  25 Mayıs Salı günü Berlin’de Türkiyelilerle bir araya gelen Anneler, yürüyüşlerinin nedenlerini anlatıp tüm halkımızı adalet mücadelesine omuz vermeye çağırmışlardı. 26 Mayıs Çarşamba günü için ise bazı milletvekillerinden randevu alınmıştı. İlk randevuyu veren Yeşiller Partisi (Die Grünen) Federal Milletvekili Canan Bayram, kendi verdiği randevuya gelmedi! Annelerle ofisinde görüşeceğini söyleyen Canan Bayram, kendi ofisine gelmedi. Bu durumu protesto eden Anneler, ofisin önünde pankart açarak teşhir ettiler. Sonrasında hazırlanan dosya milletvekiline ulaştırılmak üzere teslim edildi.

Diğer randevu ise Sol Parti (Die Linke) Berlin Eyalet Milletvekili Hakan Taş tarafından verilmişti. Eyalet parlamentosundaki görüşmede Hakan Taş konuyla yakından ilgilenerek birlikte mücadele vurgusu yaptı. Hem Türkiye hem de Almanya’da yaşanan haksızlıklara karşı ortak mücadele vurgusu yaptı. Annelerin verdiği dosyayı mecliste de paylaşacağını söyleyen Hakan Taş başarılar diledi. bu görüşme üzerine Anneler yürüyüşlerine devam etmek üzere yola koyuldular.

26 Mayıs 2021 Çarşamba Hamburg: Seher ve Sevcan Adıgüzel ve Betül Varan’ın anneleri Hamburg’a gelip bir panel verdiler. Panelde uzun yürüyüşü ve kızlarının son durumunu anlatıp bilgi verdiler. Aynı zaman da soruları dinleyip, cevapladılar.

28 Mayıs 2021 Cuma Düsseldorf: Kızları için adalet arayan anneler Düsseldorf’da stand açtı ve halkın desteğiyle bir eylem gerçekleştirildi. Eyalet Parlamentosuna dosyalarını verdiler. Gelecek hafta konuşulup randevu vereceklerini ve içerde görüşeceklerini söylediler.  Görevli taleplerini içeriye ileteceğini ve koronadan kaynaklı içeriye alamayacağını söyledi.  

29 Mayıs 2021 Cumartesi günü Wuppertal: “Kızlarımız İçin Adalet” talebiyle yola çıkan iki anne yürüyüşlerini Wuppertal’de sonlandırdılar. Sevcan ve Seher Adıgüzel ile Betül Varan’ın anneleri Hollanda’dan başlayarak çeşitli devlet kurumlarını kızlarıyla ilgili bilgi vererek, girişimlerde bulundular. Avrupa Parlamentosundan, Çeşitli Partiler ve milletvekilleriyle görüşerek kızları için özgürlük talep ettiler. Haksız ve hukuksuz tutukluluklarının son bulması için girişimlerde bulunmaları kendi vatandaşlarına sahip çıkmalarını istediler. Yaklaşık iki saat süren eyleme etrafta dinleyenler dışında 50 kişi katıldı. Grup Yorum’un da katıldığı eylem türkülerle ve halaylarla sona erdi.

Anneler eylemlerinin burada bitmediğini çocuklarının özgürlüğü için ne gerekiyorsa yapacaklarını söylediler konuşmalarında. Yapılan eylemde yürüyüş boyunca yaptıklarını da özetleyen anneler, kızlarıyla ilgili açılan davaların hukuksuzluklarını bir bir anlattılar. Annelerin sadece Türkiye faşizmine değil, demokrat geçinen ancak hiç de öyle olmayan Avrupa demokrasisinin iki yüzlü politikalarına da tepkileri vardı.

Sosyal ağlarda paylaşın