Fransa’da Sarı yelek hareketinin son eylemi devletin telaşlamasına neden oldu.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “teröre karşı kullanılan askeri yapıları” halka karşı kullanacağını açıkladı.
23 Mart günü 19. kez sokağa çıkmaya hazırlanan halka gözdağı vermek amacı da taşıyan devlet kararları « Sentinelle » ismini taşıyan askeri hareketin kullanılmasını öngörüyor.
Ocak 2015’de Paris’te Charlie Hebdo dergisine yapılan silahlı saldırının ardından « Sentinelle » operasyonları başlatılmış ve toplamda 13 bin asker tüm ülkede harekete geçirilmişti.
Bu askeri operasyonlar, Fransa’ın Cezayir savaşından sonra, ülkede hayata geçirdiği en büyük operasyon olarak biliniyor.
Ayrıca belediye kararlarıyla bir çok şehirde eylemler yasaklandı, özellikle ChampsElysées için yasak ilan edildi.
Yasaklar, askeri birliklerin yanısıra, 23 Mart günü eylemcilere karşı özel birliklerin de sokaklarda olacağı ve dronların kullanılacağı bildirildi.
Devlet saatlerce süren toplantıların ardından yeni bir cumartesiye daha hazırlandığını açıklamış oldu. Haftalardır süren eylemlerin sonuncusu, beklenenin ve özellikle devletçi fransız medyasının yansıttığının aksine, en düşük katılımlı, bitişi olmadı, tam tersine çok coşkulu ve hazırlıklı bir kitle vardı sokaklarda. 32 bin kişinin katıldığı son eylemde, bankalar, devlet adamlarının gittiği lokanta olarak bilinen « Fouquet’s » ve marka mağazaları yakılıp, kırılmıştı.
Macron’un Resmini İndirenlere Dava
Fransız devleti aynı zamanda, Sarı yeleklileri davalar ve cezalarla sindirmeye çalışıyor. Son olarak Strasbourg kentinde 5 Mart günü eylemler esnasında Belediyeye girerek, Macron’un fotoğrafının bulunduğu çerçeveyi indirip yanlarında götüren iki kişi hakkında dava açıldı.
26 haziran tarihinde mahkeme önüne çıkarılacakları ve grup halinde soygundan yargılanacakları öğrenildi.