Batı Sahralı siyasi tutsak Mohamed Bourial bulunduğu Tiflet hapishanesinde açık grevine başladığını duyurdu. 20 Mart günü başlattığı açlık greviyle kötü muamelelerin ve sürgünlerin son bulmasını talep ediyor.
Fas hapishanelerinde bulunan çok sayıda Sahralı siyasi tutsak ömür boyu hapis cezaları almış durumdalar. Tutsaklar ailelerinden yüzlerce kilometre uzaklarda bulunan hapishanelere gönderilmekte ve sık sık işkenceler yaşamaktalar.
İşgalin sonuçları…
1882 yılında İspanya kralı bölgeyi işgal etti. Berlin’de1884’de toplanan “Kongo Konferans”ında Avrupalı işgal güçleri Afrika’nın emperyalistler tarafından paylaşılmasını gerçekleştirdiler. Batı Sahra’nın güneyi anlamına gelen Rio de Oro İspanya’ya verildi ardından 1904 tarihinde Batı Sahra’nın kuzeyi de İspanya’nın eline geçti.
Sahra halkı işgale karşı direndi. 1975’de İspanya Fas ve Moritanya, Batı Sahra’nın “Üç taraflı Madrid Antlaşması” adı altında, iki Kuzey Afrika ülkesi arasında paylaşılması hakkında anlaştılar. Bu antlaşmada Sahra halkının kendi kaderini tayin hakkı gasp edildi.
O yıllarda Fas’ın başlattığı askeri işgal esnasında on binlerce Sahralı kaçtıkları çöllerde bombalarla katledildi. 1979’da Moritanya’nın geri çekilmesiyle Fas Batı Sahra’yı bütünüyle işgal etti.
Bugün Sahralılar yoksulluk içinde ve yoğun baskı koşullarında yaşıyorlar. Yıllardır Araplaştırma politikası uygulanıyor, kültürel ve ulusal kimlikleri yok edilmek isteniyor. Sahralılar Arapça bir dil olmayan Sahraca konuşuyorlar, ancak hiçbir okul bu dilde eğitim vermiyor.
Fas’ın Arkası Sağlam
Fas kralı 1980’lerden bu yana ABD işbirlikçiliği ile biliniyor Amerikan iktidarı da, yeni sömürgesi Fas’ı Kuzey Afrika’daki “en sağlam dostu” olarak görüyor. Amerikalı şirketler Fas ile anlaşma imzalayarak Batı Sahra’nın sahil sularında petrol ve gaz kaynaklarını ele geçirdi.
Aynı şekilde Fas, eski sömürge gücü olan Fransa ile de büyük anlaşmalar ile bağlı. Emperyalist devletler, Fas’tan çok memnunlar. Bu nedenle Sahra halkının direnişi sadece işgalci Fas kralına karşı değil, aynı zamanda onun efendilerine de karşı sürmekte.