“Sağlıkta Şiddete Son” eylemine “Polisten Şiddet”

AKP iktidarı kıpırdayan yapraktan korkar hale gelmiş denebilir.

Ankara Tabip Odası (ATO) tarafından Dışkapı Hastanesi Acil Servis önünde yapılmak istenilen ‘Sağlıkta Şiddet Sona Ersin’ eyleminde sağlık emekçilerine polis saldırdı.

Doktorlar yere yatırıldı, ters kelepçe takıldı, kalkanlar ile sağlık emekçilerine saldırarak  eylem yerinden uzaklaştırdı. 4 sağlık emekçisi gözaltına alındı.

Yapılmasına izin verilmeyen açıklamada  “sağlık hizmetinde yaşanan şiddeti önlemek için iktidarın hiçbir ciddi adım atmadığı ifade edildi. Sağlıkta yaşanan şiddetin önce inkar edildiği, daha sonra şiddete maruz kalan sağlık emekçilerinin suçlandığı belirtildi.”

Sağlık emekçilerinin sürekli saldırıya uğramasına toplumun genel çoğunluğu karşı çıkar. Sağlık emekçilerinin böylesi saldırılara uğramasını istemez.

Ancak doktorların, hemşirelerin, hasta bakıcıların saldırıya uğradığı haberleri her gün artıyor.

Böylesi herkesin karşı çıktığı bir sorun ile ilgili yapılan eyleme polisin saldırmasının önemli sebeplerinden birisi AKP iktidarı hiç bir konuda hiç kimsenin hakları için eylem yapmasını istemiyor. Çünkü tüm haksızlıkların kaynağı AKP iktidarı olduğunu en iyi kendisi biliyor.  Bir diğer sebebi ise sağlık emekçilerinin uğradığı saldırıların asıl sorumlusunun sistem olduğu gerçeği. Bugün sistemin yürütücüsü AKP sağlıkta yarattığı sonuç aşağıdadır:

Sağlık çalışanları 6 yılda 76 bin 157 kez saldırı vakası yaşadı.

80 milyon nüfuslu ülkede 120 milyon kişinin acil servislere gidiyor.  Bu kadar çok acil servise gidilen bir ülkede, hastasının ve yakınlarının beklentilerine cevap verilememesinden dolayı acil servislerde olaylar yaşanıyor. Tabii ki bu durum sağlık sistemi ile direk bağlantılı. Ancak sadece sağlık sistemi değil tümü ile sistemin yarattığı sonuç diye tesbit etmek yanlış olmaz. Yoksulluğun her gün arttığı ülkemizde yetersiz beslenmenin sebep olduğu hastalıklar, yaşam şartlarının zorluğunun yarattığı stresli insanlar gibi sıralanabilecek bir çok sebep acil servislerde yaşanan olaylara sebep olabiliyor.  Tek başına sağlık emekçilerinin sayısının yetersizliği bile sağlık çalışanlarına yapılan saldırıların sebebini açıklıyor.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.