RTÜK’ten Televizyonlara Yangın Cezası!

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), RTÜK “uyarısına” ramen, yangınların görüntülerini yayınlamaya devam eden, halkı yangınlardan haberdar eden televizyon kanallarına ceza yağdırdı.

Hatırlanacağı gibi, RTÜK, yangınlar tüm şiddetiyle sürerken, basın yayın kurumlarına bir “uyarı” yazısı göndererek, süren yangınların gösterilmemesini istemişti.

Gerekçe malumdu; “halkı infiale sürüklememek.

Halk, devletin acizliğini, soygunculuğunu ve talancılığını görmemeliydi.

Basın yayın organları bu nedenle, hem yangınları göstermemeli, hem de öyle “söndürme uçakları nerede?” gibi yayınlar yapmamalıydı.

RTÜK’ün, 11 Ağustosta gerçekleştirdiği toplantıda, Fox TV, KRT, Halk TV, Haber Türk ve Tele 1’e idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı. 

Ceza Gerekçelerine Bakın!

FOX TV’ye verilen para cezasının gerekçesi, yangın bölgesindeki muhabirin, “O kadar hızlı geliyor ki alevler, kabus gibi…” ifadesini kullandığı canlı yayın.

Acaba o alevlerin önünde ne deseydi muhabir?

Fox TV’nin 2, 3 ve 4 Ağustos günkü Ana Haber Bültenleri’nde yayınlanan orman yangınları ile ilgili haberler de cezalandırıldı. Bültenlerde, “Kriz zamanı habercilik etiğinden uzak, siyasi iktidar hakkında yanıltıcı, kriz zamanı haber alma hakkını kullanmak isteyen izleyicide endişe, panik, korku ve infial yaratacak şekilde yayın yapıldığı” ileri sürüldü.

Habercilik etiği”nden sözeden ahlaksızlara bakın!

  – KRT TV’de 3 Ağustos’ta yayımlanan programda, Uğur Dündar,’ın “Cumhuriyet’in diğer kurumları gibi, nasıl AKP iktidarında Cumhuriyet’in dikili ağaçları teker teker satıldılarsa, yerlerinden söküldüler, başka kurumlara döndürüldülerse THK de benzer bir akıbeti yaşıyor” sözleri, ceza gerekçesi olarak gösterildi.

Halk TV’de, 4 ve 5 Ağustos’ta yayımlanan Ayşenur Arslan’ın Medya Mahallesi programında, RTÜK’ün yangınlara ilişkin yayınlarla ilgili televizyon yöneticilerine yaptığı uyarıları eleştirmesi, ceza gerekçesi oldu.

Haber Türk’e verilen cezanın gerekçesi ise, yine bir muhabirin sözleri oldu. Muhabirin 2 Ağustos’taki haber bülteninde, Marmaris yangınını aktarırken, “Marmaris’te alevler durmuyor. Cehennemi yaşıyoruz” demesi, RTÜK’e göre ceza gerekçesi oldu.

– RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in “Yangın haberlerine sansür” koymasını  haberleştirmek, bu konudaki tepkileri yayınlamak da, cezaların bir başka gerekçesi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: “RTÜK sansür görevini üstlenmekte”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, RTÜK’ün bazı televizyon kanallarına orman yangınlarıyla ilgili haberleri gerekçesiyle ceza vermesine karşı bir açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi: “RTÜK, FOX TV, Halk TV, Habertürk, KRT, Tele 1 ve TR 35 kanallarına ağırlıklı olarak orman yangınlarıyla ilgili haber ve programlarda geçen ifadeleri gerekçe göstererek toplam 17 dosyadan oy çokluğuyla ceza vermiştir. RTÜK bu cezalarla halkın haber alma, bilgilenme, gerçekleri öğrenme hakkını engellemekte…dir.” 

  “İktidarın orman yangınlarının söndürülmesi sürecinde yaşanan sorunların haberleştirilmesinden duyduğu rahatsızlığı gündeme getirmesiyle RTÜK yine sansür görevini üstlenmiştir.

… RTÜK, verdiği para cezaları ve yayın durdurma kararlarıyla eleştirel medyaya bedel ödettirmektedir.”

Sosyal ağlarda paylaşın