Paris´te Eylemler: “Biz Patronun Değnekçileri Değiliz”

11 Mayıs günü Fransa’da iki ay sokağa çıkma yasağının son bulmasıyla beraber sarı yelekliler, sol, demokratik kitle örgütleri, çevreci örgütler ve halk tarafından eylemler gerçekleştirildi. Protestolar Almanya, Hollanda ve Belçika’da olduğu gibi hükümetin koronavürüsüne karşı “önlem alma” bahanesiyle halkın temel hak ve özgürlüklerini kısıtlama politikalarına karşı yapıldı. Ayrıca Fransa’nın her yerinde çalışanlar iyi iş ve güvenlik koşulları talep ediyorlar. Fransadaki eylemciler “sağlığımız pazarlık söz konusu değildir” diye vurgu yaptı. “Biz Patronun Değnekçileri Değiliz” diye (“ON N’EST PAS DE LA CHAIR À PATRON”) slogan altında halk eylemlere çağrılıyor.

Fransa’daki eylemlerde ayrıca polisin şiddetine son verilmesi, banliyölerde yaşanan polisin saldırıları ile faşist saldırılarına son verilmesi istenildi ve protesto edildi. Eylemciler 10’dan fazla insanın toplanması yasağına karşı çıktı. Polis eylemcilere saldırdı ve bir yandan çok sayıda gözaltı yaparken, birçok yerde ise para cezaları kesti. Macron hükümetinin baskıcı yasalarının, uygulamalarının, polis şiddetinin son bulmasını isteyen halk, tepkilerini dile getirmeye devam edeceklerini vurguladı.

“Fransa’da hukukun cenaze merasimini izlemekteyiz”

Bilindiği üzere Fransa ‘da 10 kişiden fazla insanların bir araya gelmesi yasak olduğu bir dönemde 20 ‘ye yakın avukat engelleri aşarak 12 Mayıs’ta seslerini duyurmak için bir eylem gerçekleştirdiler. Paris’deki Vendôme Meydanında toplanan avukatlar “Adalet koronavirus öncesi zaten hukuk dışı işliyordu, koronavirus bahane edilerek halkın ifade özgürlüğü ciddi bir şekilde kısıtlanıyor, ayrıca emeklilik reformları’da hükümet tarafından askıya alındı.” diyerek hükümeti protesto ettiler. Avukatlardan birinin elinde tuttuğu bir dövizde “Senin için, masumiyet keyfi olarak hapsedilmiş biz burdayız” diye ifade edildi.

14 Mayıs´ta ise bu sefer Paris´te hemşireler eylem yaptı. Yapılan açıklamada “Biz madalyanizi istemiyoruz” diyerek sağlık sistemini protesto etti. Reutersin haberine göre Robert Debre hastanesinin önünde sağlık hizmetçilerinin eylemi gercekleştirildi. Sağlık bölümünde daha fazla imkan sağlanmasını taleb ettiler. Astıkları bir pankartta slogan şu şekilde çevrilebilir “Kamu hizmetine para”.


Avrupa ve dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi Fransız hükümeti de Korona virüsü’ne karşı bir çözüm arayışında olmadıklarını uygulamalarıyla gösterdi. Polis şiddeti, para cezaları ve yandaş basın aracıyla yalan haberler yayınlatmaları, sırf korktukları için. Korkuyorlar; Halk ayaklanır, eylemler başlar, halkı kontrol altına alamayız diye korkuyorlar.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.