Osman Kavala ve ilişkileri…

Gazeteci Erk Acarer, Sedat Peker’den elde ettiği bir belgeyi yayınladı. Osman Kavala ile ilgili  olan belgede, Osman Kavala’nın F16 uçaklarının yazılım ve modernizasyon firması sahibi olduğu,  bu firmanın ABD’li bir şirkete satışı yapılacakken araya kontrgerilla şefi Korkut Eken’in girdiği yazılıydı. Korkut Eken ABD’li firmaya yapılacak satışa engel olmak için Osman Kavala ile ilişkisi olan Sedat Peker’i devreye sokuyor. Ve Korkut Eken için “ulvi” görev yerine getirilerek, Osman Kavala’nın aile şirketlerinden biri olan MİKES (Mikrodalga Elektronik Sistemler San. Ve Tic. A.Ş)’i ASELSAN’a satılması sağlanıyor. (Sedat Peker’in yayınladığı belge yazının sonunda)

Bu belgeyi Sedat Peker, gazeteci Erk Acarer aracılığı ile tam da görülecek mahkemesi öncesi Osman Kavala’nın aslında “vatansever”, “milli” olduğunu ispatlamak(!) için gündeme getiriyor. Yani ajanlık suçlamasının yersiz olduğunu, Osman Kavala’nın masum olduğunu anlatmaya çalışmış.

Kim ?

Sedat Peker !

Yazımızın konusu Osman Kavala’nın, AKP faşizmi ile çatışması değil. Bunlar ayrıca konuşulabilir.

Yazının konusu Osman Kavala’nın nasıl hala sol, sosyalist gibi gösterilebiliyor olması. Özellikle HDP olmak üzere tüm sol bilinen çevrelerce sahipleniyor olması. Kürt halkının dostu, özgürlükçü, demokrat, hatta devrimciymiş gibi gösterilmesi…

Osman Kavala ile ilgili bir iki bilgiyi tekrar gözden geçirmekte fayda var. Yazının sonuna iliştireceğimiz bilgiler hafızaları tazeleyecektir. Ama önce Korkut Eken’in kim olduğunu kısaca hatırlamakta fayda var.

Korkut Eken, Susurluk’ta ortaya çıkan kontrgerilla devlet gerçeğinin en tanınmış en merkezindeki ismi. Bir halk düşmanı. Katil. Kürt halkının mücadelesini bastırmak için yaptıkları ile “efsane yarbay” lakabı almış bir kasap. Polis Özel Harekât Timleri’nin kurucusu, koruculuk politikasının mimarı. Binlerce halk çocuğunun kanı ellerinde. Ayrıca devlet gücünü kullanarak, uyuşturucu, çek senet gibi her türlü mafya işlerini kovalayan çete lideri.

Osman Kavala ile bağlantıya geçerek, MİKES şirketinin satışını ASELSAN’a yapmasını sağlıyor, 1998 yılında.  Susurluk konusunun en çok gündemde olduğu zamanlar. Ve bu zamanlarda Korkut Eken, Sedat Peker gibi mafyacı çetecileri kullanarak katliamlar organize ediyor, ülkede terör estiriyor. Ve bunlar Susurluk kazasından sonra ayan beyan açığa saçıldı. Zaten Susurluk’un konusu da buydu. Devlet-Mafya içiçeliği… Osman Kavala da bu gerçeği bilerek bu çevrelerle iş yapıyor.

Bakın ifadesine Korkut Eken’in ; “Osman Kavala’yı o dönem Sedat Peker tanıyordu. Bu konuda yardımcı olmasını istedim.”… Sedat Peker, Korkut Eken… Ve Osman Kavala. Hani şu HDP ve sol diye anılan çevrenin hemen tamamının ağzından düşürmediği  Osman Kavala. Hani bu çevrelerce  “kürt dostu”, “Solcu”, “Sosyalist” gösterilmeye çalışılan model !… Hayır sever, insan hakları savunucusu !

Bakalım nelerle uğraşıyor bu meziyetleri  saymakla bitirilemeyen Osman Kavala :

Ülkemizde özellikle kürt halkının üzerine F16’lardan sayısız bombalar atıldı. Sayısız katliamlar gerçekleştirildi. F16’lardan atılan her bombadan, başta Roboski katliamı olmak üzere devletin F16’larla yaptığı her katliamdan Osman Kavala da sorumludur. Satışını yaptığı ASELSAN  %85’i orduya ait olan bir silah şirketi. Emperyalizm işbirlikçisi. Salt F16’ların yazılım ve modernizasyon şirketi MİKES’in sahibi olması bile Osman Kavala’nın solcu değil, bir halk düşmanı olduğunu göstermeye yeterlidir. Şu an hapiste olması bu gerçeği değiştirmez. Erdoğan ile çelişkisi onu ilerici solcu sosyalist yapmaz. Bugün ilericilik adına, yurtseverlik adına, muhaliflik adına Osman Kavala’yı savunmak omurgasızlıktır.

F16’lar ile de sınırlı değil Osman Kavala’nın suç dosyası. Osman Kavala, İki Nokta Bilişim Teknoloji A.Ş.’nin sahibi olarak da tanınıyor. Şu satırları dikkatle okuyalım : Şirketin faaliyet alanları “coğrafi analiz sistemleri, veri toplama ve saha araştırmaları, harita altlıkları, navigasyon, Türkiye adres standardizasyonu ve basılı haritalar” olarak tanımlanmış !

Bakalım kimler için veri topluyor Osman Kavala’nın şirketi :

2012 yılına kadarki referansları arasında NATO, Petrol Ofisi, Deva, Pfizer, Roche, Mercedes Benz, TTNET, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, Sivas İl Kültür Müdürlüğü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi gibi yüzlerce önemli kurum ve kuruluş yer alıyor. İstihbarat topluyor, alan taraması, veri toplamasıyla emperyalist tekellerin ülkenin her yerine nüfuz etmesi için çalışmalar yapıyor.

“Solcu” Osman Kavala yaptığı yağlı işler sonucunda alacağını tahsil etmesi için Sedat Peker’e de işler veriyor. Bizzat Sedat Peker’in anlatımındaki şu ifadeler bu ilişkiye örnek olacaktır : “Kavala Şirketler Grubu’nun patronu Osman Kavala beni arayarak Bedrettin Dalan’ın ortağı müteahhit Yavuz Yayla’dan bir arsa satışından kaynaklanan 25 milyon dolarlık alacağının olduğunu ve benim devreye girmemi istedi. Ben de bu işi hallederek 1,5 milyon dolar komisyon aldım.’’ 

Bakalım Osman Kavala bir solcu sosyalist mi ? Yoksa bir emperyalizm işbirlikçisi tekel mi ? Çok daha ötesinde emperyalizme çalışan bir gönüllü mü ?

Buyurun :

Mehmet Osman Kavala 1957 yılında Paris’te doğdu. İstanbul Robert Lisesi’ni bitirdi.

Manchester Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. Babası Mehmet Kavala’nın 1982 yılında ölmesinin ardından Kavala Grubunda yönetici olarak çalışmaya başladı. 

Kendisini sürekli sosyalist olarak tanımlayan Kavala, Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa’da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli kurum ve kuruluşların yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu.

Yukarda bahsettiğimiz İki Nokta Bilişim Teknoloji A.Ş engin bir veri tabanına sahip… İki Nokta Bilişim Teknoloji A.Ş.’nin gerçekleştirdiği projeler sonucu akaryakıt sektöründe yapılan saha çalışmasında tüm Türkiye’de 15 günde 11.000 adet akaryakıt istasyonunun lokasyon ve koordinat bilgisi toplandı. Yani sadece orduya ve polise değil ayrıca tekellere de stratejik bilgiler toplayan bir şirketin sahibi Osman Kavala…  Şirket tarafından medya, perakande, otomotiv, ilaç ve dağıtım gibi sektörlerde yüzlerce kuruluşun noktaları “geocode” (coğrafi kod) edilerek, yazılı metinlerden dijital haritalar üzerine aktarıldı.

Şirket, perakende, dağıtım, lojistik, taşımacılık sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar başta olmak üzere, birçok tekele rota optimizasyonu sağladı. ( Nasıl nereden daha fazla kâr edeceklerinin yolunu gösterdi yani)

Osman Kavala 1989 yılında İTO tarafından hazırlanan, “Başarılı Vergi Mükellefleri” listesinde bronz madalya kategorisinde yer aldı. Yaprak Tütün ve İhracatçıları kategorisinde faaliyet gösteren Osman Kavala 204.342.969 TL vergi ödedi. (bu rakamlar 1989’a ait. Bugün dahi astronomik meblağ olmaya devam ediyor)

Çevreci olarak yutturulmaya çalışılan Osman Kavala, Türkiye’nin ilk Yap-İşlet-Devret Hidro Elektrik Santrali’ni işleten Aksu Enerji’yi 1985 yılında Şevket Demirel ile beraber kuran otuz kurucu ortaktan biri. Yani doğamıza hançer gibi saplanan ve hala saplanmaya devam eden HES’lerin ilklerini yapanlardan biri de Osman Kavala.

Osman Kavala’nın imzasının olduğu diğer şirketler

Çatı Pazarlama A.Ş. (eski yönetim kurulu üyesi)
Zeytintepe Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (iptal firma)
Plato Danışmanlık Ticaret A.Ş. (yönetim kurulu üyesi)
Birleşik İnşaat ve Dış Ticaret A.Ş. (iptal firma)
Menka Ticaret ve Sanayi A.Ş (yönetim kurulu üyesi)

Bunların yanında bir çok sivil toplum örgütü, kuruluşun, yayınevinin kuruculuğunda bulunan veya ortaklık yapan Osman Kavala ” Kızıl Soros”, “Sosyalist Soros” lakabıyla tanınıyor.  Osman Kavala Türkiye’nin en büyük yayınevlerinden biri olan İletişim Yayınları’nın Murat Belge ile birlikte kuruculuğunu yaptı.  Abdullah Öcalan ile görüşen, Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) 15 Ekim 2011 tarihindeki kuruluş kongresine katılan, HDP’nin akıl hocalığını yapan Osman Kavala emperyalizmin halk hareketlerini teslim alma politikalarının sahadaki adamlarından biri. Yani takılan lakapları hak etmiş demek yanlış olmaz Osman Kavala için.

Bu arada emperyalist kültürün yayılması için faaliyet yürüten, Osman Kavala’nın kurucusu olduğu, AB’den fonlu,  Anadolu Kültür A.Ş. ise ayrı bir yazı konusu. Anadolu Kültür A.Ş.’nin tanıtımında kâr amacı gütmediği yazılıdır. Ancak ne amaç güttüğü fonlandığı AB’den anlaşılıyor.

Yukarda anlattıklarımıza daha bir çok şey eklenebilir.

Ancak buraya kadar anlattığımız biri için söylenebilecek en son şeydir Solcu olduğu vb…

Ülkemizde ve dünyada böylesi kişilikler öne çıkarılarak solcu, ilerici hatta devrimci gibi gösterilmesi emperyalizmin bilinçli politikasıdır. Bunu yaparak bir taşla bir çok kuş vuruyor çünkü. Hem bahsi geçen kişinin emperyalizmin politikalarını hayata geçirmesini kolaylaştırıyor. Hem solculuğun, devrimciliğin içini boşaltmayı, yozlaştırmayı bir çok kesim üzerinde başarıyor. Hem tekelci olup hem de solcu olunabileceği saçmalığına halkı inandırmaya çalışıyor…

Osman Kavala ile Erdoğan arasındaki çelişki sonucunda hapiste olduğu için Osman Kavala’nın ilerici olduğu koca bir yalandır. Erdoğan ile Kavala arasındaki çelişkide kimin haklı olduğu kimin haksız olduğu halkı ilgilendiren bir  konu değildir. Adil yargılanma hakkına sahip olması ayrı bir konudur, bir tekelci, bir halk düşmanı, emperyalizmin ajanı olduğu ayrı bir konu…

Sosyal ağlarda paylaşın