Ölüm Orucundaki Avukatlar İçin Adalet Bakanlığı İle Görüşme


8 Mayıs günü ölüm orucundaki Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal için Adalet Bakanlığı ile bir görüşme gerçekleşti. Eski milletvekili, hukukçu ve yazar Hüseyin Aygün görüşmeye ilişkin ayrıntıları sosyal medya hesabından bildirdi.


Adil yargılanma talebiyle başlattıkları açlık grevini ölüm orucunda çeviren avukatlar Timtik ve Ünsal’ın durumuyla ilgili Adalet Bakanlığı’nda yapılan görüşme sona erdi. Aygün, Ankara Barosu’ndan avukatlar Doğan Erkan ve Ertuğrul Cem Cihan beraberliğinde 8 Mayıs günü ölüm orucundaki avukatların durumuyla ilgili Adalet Bakanı Yardımcısı Zekeriya Birkan ve Bakan Danışmanı Kırşehir milletvekili Salih Çetinkaya ile görüştü.


Aygün görüşme sonrası Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Adalet Bakanlığı’ndaki görüşmemiz az evvel bitti. Aytaç ve Ebru’nun sağlık durumları, Yargıtay 16. CD elindeki dosyadaki usul ve esaslı hukuka aykırılıklar, ölüm orucunun nasıl bitirileceği hususlarını aktardık. Not aldılar, ‘ölümler olmamalı’ dediler. Bilginize..” dedi.


SoL Gazete’nin ulaştığı Hüseyin Aygün, Adalet Bakanı Yardımcısı Zekeriya Birkan ve Bakan Danışmanı Kırşehir milletvekili Salih Çetinkaya ile görüştüklerini belirtti. Timtik ve Ünsal’ın sağlık durumlarına ilişkin bilgi verdiklerini ve haklarında tahliye kararı veren mahkeme heyetinin görevden alındığını da aktardıklarını dile getiren Aygün, “Bu konunun aydınlar ve kamuoyu tarafından takip edildiğini gördüler” dedi. Ayrıca Aygün bakanlık yetkililerine, adil yargılanma talebiyle ölüm orucunu sürdüren Av. Aytaç Ünsal’ın annesinin de bir yargıç olduğu bilgisini aktardıklarını açıkladı.


Olayı bütün boyutlarıyla dile getirdiklerini anlatan Aygün, bakanlık yetkililerinin not aldıklarını ve “bu ölümler olmamalı” dediklerini belirtti.
Ölüm orucundaki avukatların dosyalarının Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından incelemeye alındığını hatırlatan Aygün, Timtik ile Ünsal’ın durumunun bir-iki hafta içinde yaşanacak gelişmelere bağlı olduğunu açıkladı.


HATIRLAYALIM.. TİMTİK VE ÜNSAL NEDEN HAPİSTE?


Aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın bulunduğu ÇHD üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınıp tutuklanmıştı. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada tahliye edilen avukatlar hakkında tahliye kararından 24 saat geçmeden tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilmişti. Tahliye edilen 6 avukat tahliyenin ilk gününde tekrar tutuklandı. Kısa bir süre sonra ise tahliye kararı veren İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kadir Alpar, İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’ne, aynı mahkemenin üye hâkimi Serkan Baş ise İstanbul 15. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne sürgün edildi.


Yapılan yargılama sonucu mahkeme heyeti, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası verdi. Av. Ebru Timtik “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay, Av. Aytaç Ünsal ise 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Timtik ve Ünsal adil yargılanma talebiyle önce açlık grevi eylemine başladılar.

Ünsal açlık grevinin 63’uncu, Timtik ise 94’uncu gününde eylemlerini ölüm orucuna çevirdi. Ünsal 126, Timtik ise 157 gündür ölüm orucunda.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.