Köyünü, Toprağını Savunan Köylüler Evleri Basılıp Gözaltına Alınıyor

Bursa Kirazlıyayla’da yapılmak istenen flotasyon tesisine karşı eylem yapan köylüler göle dökülen atıklar nedeniyle çıkan tartışma sonrası madenci şirket köylülerden şikayetçi olmasının üzerine, 9 kişi sabah erken saatlerde evlerinden gözaltına alındı. Gözaltına alınan köylüler adlı kontrol şartıyla serbest bırakıldı.



Bursa Kirazlıyayla’daki Meyra Maden şirketini Korona virüs bile durdurmamıştı. Meyra Madencilik firması, Korona yasakları döneminde de Yenişehir Kirazlıyayla mevkiinde faaliyetlerini ve ağaç katliamını sürdürdü. Fakat buna karşı köylüler de “Maden şirketi durumu fırsat bilip ağaç kesmeye başladı” diyerek, Korona virüs tedbirleri kapsamında evde kalma zorunluluğuna rağmen, evlerinden çıkıp bölgeye giderek maden şirketinin ağaç katliamını sürdürmesini protesto ettiler. Meyra Madencilik adlı şirket tarafından yapılmak istenen flotasyon (cevher zenginleştirme) ve atık tesisine karşı direnen 9 köylü 7 Mayıs günü sabah erken saatlerde evlerinden alındı.

Şirketin şikayeti üzerine Yenişehir Karakolu’na götürülen ve gözaltına alınan Gülizar Canbaz, Emine Çip, Hatice Kara, Nermin Çetin, Kaniye Karasu, Ferhat Kindil ve Ömer Güler adlı kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Muhammed Cakır ve Hüseyin Tekin hakkında takipsizlik kararı verildi. Öğle saatlerine kadar Yenişehir Jandarma Karakolu’nda bekletilen köylüler öğleden sonra ifade vermek üzere savcılığa götürüldü. Savcılıkta akşam saatlerine kadar bekletilen 7 kişi adlı kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğer iki kişi ise jandarmada ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

KÖYLÜLER NEDEN GÖZALTINA ALINDI?

Kirazlıyayla’ da flotasyon tesisinin yapıldığı bölgeye malzeme taşıyan beton mikserinin, araçta kalan atıkları göle boşalttığı için köylüler tepki göstermişti. Köylüler bahçelerini suladığı, hayvanlarını otlattığı gölün kirletilmesine tepki gösterdi. Atıkların boşaltıldığı göle giden köylüler bir süre şirket yetkilileriyle tartıştı. Şirket çalışanlarının döktükleri atık nedeniyle tepki gösterdiklerini belirten köylüler, çalışanların kendilerine hakaret ettiğini belirtti.
Yaşanan olay nedeniyle günün erken saatlerinde jandarma tarafından evden alınan köylüler, Yenişehir Jandarma Karakolu’na götürüldü. İfade veren 9 kişinin 7’sı adliyeye sevk edilirken 2 kişi serbest bırakıldı. 7 kişi de savcılıkta ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.


Köyünü ve toprağını savunan köylüler gözaltına alıniyor.

Tweet atan gözaltına alınıyor.

Gazeteci gözaltına alınıyor.

Sanatçı gözaltına alınıyor.

Avukat gözaltına alınıyor.

Milletvekili gözaltına alınıyor.

Direnen, ses çıkaran herkes gözaltına alıyor. AKP faşizmi kendi çıkarlarına uymayan herkese ve heryere saldırıyor. Adalet gerekiyor bu memleketin her yerine.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.