Morales Kaçtı ama Faşist Darbecilere Karşı Direniş Sürüyor

Bolivya’da seçimlerden sonra düzenlenen Amerikan destekli darbe sonucu 14 yıllık devlet başkanı Evo Morales, iktidar koltuğundan vazgeçmişti.

Baskılar karşısında Meksika’ya sığınan Morales giderken taraftarlarına direniş çağrısı yapmıştı. Ancak Morales ve Sosyalizme Doğru Hareket  Partisi (MAS)  önderliği, Bolivya halkını faşist darbecilerle karşı karşıya, yalnız bırakmış oldular…

Halk kendi mücadelesi ile elde ettiği kazanımları korumak amacıyla yine kendi mücadelesini sürdürmek için sokaklara çıkıyor ve bunun bedelini ödüyor. 

Ordu, polis şiddetine ek olarak faşist gruplar da saldırılar gerçekleştiriyor sosyalist güçlere karşı. Morales destekçisi olarak bilinen evlere saldırılar düzenleniyor faşist çeteler tarafından, insanlar kaçırılıyor.

Morales uçakta kendisine sığınma tanıyan ülke Meksika’nın bayrağı ile poz verirken, sokaklara çıkan binlerce işçi, köylü ve genç, polisin karşısına çıkarak darbeyi tanımadılar. Otoyolları kapatan köylüler, ağır silahlı ordu güçlerine karşı direndi. Ülkede ölü ve yaralı sayısı sürekli artıyor. 20 Ekim’deki seçimlerden bu yana süren saldırılarla özellikle yerli halk hedef alınıyor.

Geçici devlet başkanı seçilen Anez, birkaç yıl önce bir Twitter paylaşımında, “Yerlilerin şeytani ayinlerinden arınmış bir Bolivya hayal ediyorum; şehir Yerlilere göre değil; ya dağlık arazilere ya da Chaco’yo gitmeliler” diye yazarak ırkçılığını ifade etmişti. Şimdi bu faşist anlayış en alttakilere saldırmakta. 

Ulusal Burjuvazi ve Amerikancı Ordu Halen Ayakta

MAS hareketi isminde iddia ettiği gibi sosyalizm yolunda 14 yıl içinde çok yol alamadı. Bolivya’nın petrol kaynaklarını ülke dışındaki şirketlere daha yüksek vergi ile satma uygulamasıyla sınırlı kaldı örneğin. Ulusallaştırmalar ile ülkesinin bağımsızlığını hedefledi MAS ama aynı zamanda kendi burjuvazi sömürü güçleri karşısında etkisiz kaldı yıllarca.

MAS hükümeti ayrıca orduya çok güvenmesinin bedelini de ödüyor bu darbeyle. Orduyu tümüyle yeniden yaratmak yerine, içinde destek elde etme hesapları yapan Morales örneğin askerlerin subaylara Guevaracı “Zafere kadar daima” sloganıyla selam verdiği bir “Emperyalizm Karşıtı Askeri Okul” hayata geçirmişti.

İlerici hatta devrimci adımların atıldığı yerde, tamamen dağıtılmayan ordu Amerikancı bağlarını bu nedenle hep korumuş oldu.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.