Oda Tv ´nin internet sitesinde 3 Mart´ta yayınlanan Libya´da ölen MİT mensubunun cenaze görüntülerini, MİT ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından suç olduğunu idda edilmişti. “Devletin Güvenliğine ve Siyasal Yararlarına İlişkin Gizli Kalması Gereken Bilgileri Açıklama, istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek” suçlarından TCK 329/1 ve MİT Kanunu 27. maddelerinden kamu davası açılmıştı. 6’sı tutuklu 8 gazetecinin yargılandığı İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 24 haziran’da görülen dava duruşmada tutuklu isimlerden Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, gazetenin Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ile Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu adlı kontrol şartı ile tahliye edildi. Odatv Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, muhabiri Hülya Kılınç ve Yeniçağ yazarı Murat Ağırel’in ise tutukluluklarının devamına karar verildi.
Adliye önünde açıklama yapan tutuksuz yargılanan gazeteci Erk Acarer’in avukatı Ömer Faruk Eminagaoğlu ve Murat Ağırel’in avukatı Ruşen Gültekin, duruşmada gazetecilerin haklarındaki suçlamalara dair “tarihi bir savunma yaptığını” belirtti.
Av. Ruşen Gültekin, yöneltilen suçlamalarının haksız olduğunu ve yargılamanın yanlış bir temelde yürüdüğüne dikkat çekti. Gültekin, “Buna rağmen tahliye olması önemli bu noktada. Kapı duvar gibi değil, mahkeme heyeti bizi dinledi. Biz yine adalete inanmaya devam edeceğiz. Tutukluların en kısa sürede sona ererek bu davanın tarihe geçeceği bir süreç olacağını bekliyoruz” diye ifade etti.
Av. Ömer Faruk Eminagaoğlu ise açıklamasında bağımsız bir yargı ortamında asla böyle bir davanın söz konusu olamayacağına dikkat çekti. Eminagaoğlu, “Davanın açılması da tamamen bağımsız yargından uzak koşulların yaşanmasından kaynaklanıyor. Türkiye basın tarihinde bu olaylar defalarca yaşanmış, basın özgürlüğü ileri derece yaşandığında bu tür davalar söz konusu olmamış. Yani bugün yargı bağımsızlığında ciddi sorunlar yaşanıyor. Basın özgürlüğünde ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu davada da 3 tahliye olması bir şeylerin iyi gittiği şeklinde yorumlanmasın” diye belirtti.
YARKADAŞ: Halkı Bilgilendirmek Suç Olamaz. Gazetecilik Suç Değildir.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş da yargılanan gazetecilerin gazeteciliği ve halkın haber alma hakkını savunarak tarihi bir savunma yaptığını açıkladı.
Yarkadaş, “Halkı bilgilendirmek suç olamaz. Gazetecilik suç değildir. Arkadaşlarımız her hangi bir suç unsuru yaratmadan bilgi amaçlı haberi yayınlamışlardır. Ama ne yazık ki iktidar kendi politikalarının tartışılmaması için gazetecileri tutuklatmış, gazeteciler üzerinden de topluma bir gözdağı vermeyi amaçlamıştır. Bugün yapılan tarihi savunmayla arkadaşlarımız gazetecilik mesleğinin, ahlakının ve toplumun bilincinde olduklarını göstermişlerdir” dedi.