Melike Şahin’in Direnişi… YİNE DİRENİŞ, YİNE DİRENİŞ… KAZANMANIN BAŞKA YOLU YOK


Melike Şahin, İstanbul Ataşehir Belediyesi’nde DİSK Genel-İş Sendikası’na bağlı iş yeri sendika temsilcisiydi. DİSK Büro İşcileri Sendikası Ataşehir Belediyesi sendika temsilcisi Melike Şahin, DİSK Güvenlik-Sen Ataşehir Belediyesi baş temsilcisi   Alişan İpşiroğlu   ile birlikte, sendikal faaliyetlerinden dolayı, 4 Ekim 2019 tarihinde Ataşehir Belediyesi’ndeki işlerinden çıkarıldılar.

İşten çıkartılan Alişan İpşiroğlu ve Melike Şahin, işlerine geri dönmek için 9 Ekim 2019’da belediye önünde eyleme başladılar.

Talepleri açık ve netti:

– İşlerimizi geri istiyoruz!
– Maaşlarımız düzenli yatsın!
– İşçilerin çalışma koşulları düzeltilsin!

İŞTEN ATILMALARINA SEBEP OLAN «SUÇ»LARI NEYDİ   ?

İşine son verilen işçilerden Melike Şahin, 4 buçuk yıldır Ataşehir Belediyesi’nde çalışıyordu. O zaman direnişe başladığında şunları belirtmişti:  

«   Disk/Genel İş Sendikası’na bağlı büro destek temsilcisiyim. Daha öncesinde 2018’de KHK sürecinde işten çıkarılanlardan biriyim. O süreçte de bir direniş gerçekleştirdik ve işlerimize geri döndük. Direnişten sonra herhangi bir örgütlülüğümüz yoktu belediyede, sendikalı değildik hiçbirimiz. Disk/Genel İş Sendikası ile birlikte burada bir çalışma başlattık, sendika olarak yetkimizi aldık, temsilci seçimlerimizi yaptık, işçi arkadaşlar bizleri temsilci olarak seçtiler.

Sonrasında 1 Temmuz 2019 tarihi itibariyle Ataşehir Belediyesi ile birlikte bir Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzaladık. Sözleşmeye istinaden, işçi arkadaşlarımızın problemlerini çözme noktasında çalışmalar yaptık. Benim ve işten çıkarılan arkadaşım Alişan’ın tek suçu, işçi arkadaşlarımızın hakkını savunmak.   »Evet, tek suçları buydu; fakat faşizmin olduğu bir ülkede, bu büyük bir suçtu.İşten çıkarılmak için yeterli gerekçeydi!

ÖRGÜTLENMEYE TAHAMMÜLSÜZLÜK!

Tüm patronlar gibi, Ataşehir Belediyesi yöneticileri de, işçilerin örgütlenmesine, hak elde etmesine karşı tahammülsüzdüler.

Bu nedenle TİS sürecindeyken Melike Şahin’in de aralarında bulunduğu 43 kişinin, asılsız gerekçeler gösterilerek görev yerleri değiştirildi.

Melike Şahin, o süreci şöyle anlatmıştı: « Arkadaşlar, atıl bir birime, ana binanın dışında yani işçi arkadaşların yoğunlukta olduğu birimin dışında başka bir birime sürüldü. Benim dışımda 42 arkadaşımın da görev yerleri değiştirildi. Bunun haksız hukuksuz bir uygulama olduğunu söyledik. Bu belediyeyi biz yönetiyoruz istediğimiz yerde istediğimiz pozisyonlarda işçilerin yerlerini değerlendiririz şeklinde açıklama yaptılar. »

MelikeŞahin ve sendika üyeleri, sorunu konuşarak çözemeyince belediyeyi teşhir etmek için bildiri dağıtmaya başladılar. Sonrası ise şöyle geldi:
« Sekizinci katta başladığımız bildiri dağıtımında ikinci kata geldiğimizde Belediye Başkanlığı korumaları yolumuzu keserek bize saldırdı. Burda bu bildirileri dağıtamazsınız atın diyerek saldırdılar. Fiziki bir saldırıydı arkadaşımız yumruklandı, küfürler edildi, tartaklandık, sonrasında Belediye Başkanı ve yardımcıları tarafından çağrıldık, TİS görüşmesi masası kurduk. 1 Temmuz itibariyle TİS imzaladık. »

YİNE DİRENİŞ!

Bütün bu süreçlerden sonra yine işten çıkarıldı Melike Şahin.

Ve tereddütsüz direnişe başladı.

Onun için direnmek, haklı, meşruydu. Direnişin ikinci ayında şöyle demişti   :

“Biz hak mücadelesi yürütüyoruz. Uygunsuz olarak işten çıkarılan arkadaşlarımızın tekrar işlerine geri alınmasını istiyoruz. Hırsızlık yapmadık, namussuzluk yapmadık, usulsüzlük yapmadık. 58 gündür burada direniyoruz. Bu süre zarfında pankartlarımız çamura atıldı. Burada ısınma amaçlı kullandığımız sobamız ve tüpümüzü çaldılar. Biz de burada hakkımız savunmaya devam edeceğiz.”.

İşten çıkaran Ataşehir Belediyesi Patronları, haksız, hukuksuz oldukları kadar saldırgan ve bir o kadar da acizdiler.

Direnen emekçilerin sobasını çalacak kadar!

EL Mİ YAMAN, DİRENEN Mİ?

Ataşehir Belediye Başkanı ve adamları, hem saldırıyor, hem kararlılık(!) gösterisi yapıyordu   :

«Battal İlgezdi ile karşılaştık makam aracının içinde. Ben araca yönelince camını kapattı ve ne yaparsan yap seni almayacağım dedi. Ben de diyorum ki hakkım olanı ben alacağım siz vermeyeceksiniz   .   »

Nitekim böyle oldu.

Direne direne kazandı Melike Şahin. İlgezdi vermedi, o kazandı.

İşçi düşmanı CHP’li Ataşehir Belediye başkanı Battal İlgezdi, uzun süre direnişçileri görmezden gelme politikası izledi.

Direnen işçiler sordular: “Her şey çok güzel olacak dediniz; böyle mi olacak?.. CHP Sadece sendikal faaliyet yürüttüğü için gerekçesiz işten çıkarmalara sessiz mi kalacak?” ve cevaplarını kendileri verdiler:

“Patronlar güçlerini yasalardan ve zordan alıyorlar. Biz işçilerse haklılığımızdan ve mücadeleden alıyoruz. Bunun içindir ki Biz Kazanacağız!’’.

Ve kazandılar.


DİRENEREK KAZANDIK’

Ataşehir Belediyesi’nde çalışırken işten çıkarılan Melike Şahin ve Alişan İpşirlioğlu 209 günün ardından işe geri alındı.

Belediye başkanı ile görüşme yaptığını söyleyen Melike Şahin, belediye başkanının kendisine «aralarında kişisel bir sorun olmadığını» söylediğini aktardı. Kendisine “200 gündür direniyorsunuz. Alişan işe başladı, sen de işe başla” dendiğini belirten Şahin, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Belediye başkanı vicdanlı davrandığını söyledi. Fakat biz onların vicdanına kalmadığımızı biliyoruz. Biz belediye önünde direnerek kazandık. Biz kış kıyamet demeden, haklılığımızdan aldığımız güç ile işimizi geri aldık”.

Bu direnişle birlikte, Türkiye işçi sınıfının tarihine direnerek kazanmanın yeni bir örneği daha eklenmiş oldu.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.