Madenciye Provokatör Diyen Sendika Görüşmeye Çağrıldı.

36 gündür Ankara’ya yürümek için direnen Soma’lı maden işçilerinin direnişi sürerken İçişleri bakanı İşçilerin talepleri konusunda pazarlık yapmak için Somalı madencileri provokatörlükler suçlayan Türkiye Maden İşçileri Sendikası’da çağrıldı.

Madencilere provokatör diyen sendikanı görüşmelere çağrılmasına tepki gösteren Somalı maden işçileri “Sarı sendika devlet tarafından sürece dahil edildi. Patronların denetimi dışında olan bir sendika güçlenmesin istiyorlar” yorumunu yaptı.

Somalı madenciler 12 Ekim’de başlattıkları direnişin 36’ncı gününde haklarını alabilmek için müzakere sürecini sürdürüyor. Ankara’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmeleri süren madencilerin heyeti, Uyar Madencilik’te uğradıkları hak gasbını ve taleplerini Soylu’ya anlatacak. Ancak geçen haftalarda Soma Cengiz Topel Meydanı’nda yapılan bir basın açıklamasında, direnen madencileri ve Bağımsız Maden-İş Sendikası’nı provokatörlükle suçlayan Türk-İş’e bağlı Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nın (Maden-İş), Süleyman Soylu ile yapılan toplantıya davet edilmesi madenciler tarafından tepkiyle karşılandı.

Süleyman Soylu gibi bir halk düşmanının,  işçi düşmanı AKP beslemesi Maden-iş’i görüşmelere çağırması şaşırtmazken işçilerin tepkisini çekti.
 Bağımsız Maden İş örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, “Madencilerin mağduriyetinin yaratılmasında parmağı olanların, patronu kollayanların, çıkarılan yasada işçilerin mağdur olmasını sağlayanların toplantıya çağrılmasını protesto ediyoruz” dedi. Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nın toplantıya çağrıldığını öğrendiklerinde toplantıya girme eğiliminin daha ağır olduğunu belirten Aksu, “Sarı sendikayı AKP Manisa teşkilatının baskısıyla, tam çözüm noktasında süreci baltalayan değil de sanki sürecin bir ortağıymış, çözüme katkı sunmuş bir algıyı oluşturmaya dönüp bir adım” ifadelerini kullandı. ‘Geçen sene bizim verdiğimiz mücadeleyi ve kazanımları kendileri yapmış gibi çıkıp yerel basına “kazanımı biz elde ettik” diye bastırıp şehirde dağıttırmışlardı’ diyen Başaran Aksu, “Toplantıya çağrılmasalar bile yine aynı şeyi yapacaklardı. Bu sefer AKP teşkilatı ve devlet eliyle sarı sendika korunuyor. Çünkü Bağımsız Maden-İş’e dönük yoğun bir akış var. Bugün Kınık şubesini açtık. Toplantıya davet meselesi işçilerde büyük öfkeye yol açtı. Biz de toplantıya gidelim bakanın önünde bunların ne mal olduğunu anlatalım tavrımız olacak” diye konuştu.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.