700 BİN İŞÇİ İŞTEN ATILDI!
AKP İktidarı, Korona koşullarında yüzbinlerce işsizin sorumluluğunu üstlenmek zorunda kalmamak için, “Pandemi sürecinde” işten çıkarma yasağı koydu.
Peki bu yasak işledi mi?
Hayır! Patronlar yasak falan dinlemiyor. AKP de kendi koyduğu yasağın uygulanmamasına göz yumuyor.
İŞKUR’a yapılan başvurular, Pandemi yasakları sürecinde de tam bir İŞÇİ KIYIMI gerçekleştirildiğini gösteriyor.
Pandemi sebebiyle iktidarın işten çıkarma yasağı koymasından sonraki süreçte, İŞKUR’a işsizlik ödeneği için 688 bin 577 kişi daha başvurdu.
Pandemi’nin hemen oncesindeki surecle birlikte ele alındığında, yılın ilk 6 ayında yaklaşık 1 milyon emekçi, işten atıldı ve İŞKUR.a işsizlik ödeneği için başvurdu.
Başvuranlardan 281 bini yılın ilk iki ayında yani pandemi öncesinde başvuru yapmış.
Rakamların da açıkça gösteridği gibi, pandemi nedeniyle “işten çıkarma yasağı” konulduğu süre içinde de yaklaşık 700 bin kişi işten atıldı.
Yasalar Patronların Keyfine Göre İşliyor
“Patronlar yasağa rağmen, nasıl bu kadar pervasız işten çıkarıyorlar” diye sorulacak olursa, sorunun cevabı şu:
Birincisi, patronlar, Nisan ayında yürürlüğe konulan yeni kanuna göre, yasak döneminde de
“ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan” işçileri işten çıkarabilecekler. Tabii bu da alabildiğine yoruma açık bir ifade. Patronlar, bu muğlak gerekçeyi her işçiye karşı kullanabilirler.
İkincisi; patronlar, işçi ıkarma yasağına alenen uymadıkları durumda bile, çalışan başına sadece ve sadece 2 bin 943 TLlik ceza(!) öduyorlar. Bu yüzden işçi ıkarmak, patron içn istediği her an yapabileceği bir şey.
Kısacası, tum koşullar, yasalar patronlardan yana.
Pandemi surecinde işten ıkarılmayan işçilerin önemli bir kısmı da kısa çalışmaya yönlendirildi. Resmi rakamlara göre, bu sekilde 3,5 milyon emekçi, kısa çalışmaya mecbur bırakıldı. 1,8 Milyon emekçi de ucretsiz izne cıkarıldı.
Kısacası, Korona’nın ağır ekonomik yükü de yine patronların değil, emekçilerin omzuna binmiş durumda.