Dünya genelinde 103 milyon kişinin enfekte olduğu Korona Virüs pandemisi, kapitalist devletlerin aşı pazarı için birbirlerini yemesini de beraberinde getirdi. Rekabet, bir savaş yürütürcesine sürüyor. AstraZeneca, Moderna, Pfizer/BioNTech, Sinovac ve Sinopharm ve Rus Gamelaya Enstitüsü tarafından üretilen aşılari İngiltere, ABD, Almanya, Çin ve Rusya’nın oyunun büyük kazananları olmasını sağladı. Dert kimin daha fazla kazandığı ve kimin daha fazla aşı sattığı.
Kapitalist emperyalist ülkelerde ve bazı zengin ülkelerde on milyonlarca doz aşı dağıtımı yapılırken yoksul ülkelerde ise bu sayı yüzlerle sınırlı kaldı.
Kapitalist düzen “ÖNCE BEN” diyor çünküv.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Korona virüs aşılarının eşitsiz dağıtımı yüzünden dünyanın “feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde olduğu” vurgusunu yaptı.
Ghebreyesus, zengin ülkelerdeki genç, sağlıklı insanların, daha yoksul ülkelerdeki tehdit altındaki insanlara göre daha önce aşıya ulaşmasını örnek vererek aşının kesinlikle adaleti dağıtılmadına dikkat çekti.
WHO Yönetim Kurulu toplantısında konuşan Dr. Tedros “Lafımı esirgemeden konuşacağım: Dünya feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde ve bu çöküşün maliyeti, dünyanın en yoksul ülkelerindeki insanların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını kaybetmesiyle ödenecek” dedi.
WHO Başkanı “Sonuç olarak bu tavır, sadece pandemiyi, kontrol altına almak için gereken kısıtlamaları ve insani ve ekonomik acıları uzatacak” dedi.
Dr. Tedros, gelecek ay başlayacak küresel aşı paylaşma programı Covax’a tam bir bağlılık çağrısında bulundu.
WHO Başkanı “Benim tüm üye ülkeler çağrım, 7 Nisan’daki Dünya Sağlık Günü’nde, hem çok sayıda küresel sağlık sorununun kökeninde yatan eşitsizlikleri hem de pandeminin üstesinden gelmenin bir sembolü olarak, Covid-19 aşısının her ülkede yapılabilmesi” dedi. Covax inisiyatifine şu ana dek 180’den fazla ülke katılmıştır. Covax amacı tek bir blok oluşturarak, ilaç şirketleriyle daha iyi bir pazarlık konumu elde etmek. Bu ülkelerin 92’si düşük ve orta gelirli ülkeler ve buralara gidecek aşıların maliyeti, bağışçılar tarafından karşılanacak.
Dr. Tedros “Şu ana dek beş üreticiden iki milyar doz aldık. Bir milyar doz daha alma opsiyonumuz da var ve teslimat Şubat ayında başlayacak” belirtti.
WHO bir çağrı yaparak, fazladan sipariş edilen aşıların COVAX’a aktarılması talep etti. Ocak ayının başında COVAX programı kapsamında, aşıya ulaşmada dış yardıma ihtiyacı olan 92 ülke için gerekli olan 7 milyar dolardan 6 milyon doların toplandığı açıklanmıştı.
Gerçek Bu!
Toplamda 4 milyar 627 milyon nüfusun yaşadığı 58 ülkede aşı uygulanmaya başladı. Ancak ilk aşının uygulanmasının üzerinden neredeyse 3 ay geçmesine rağmen, 3 milyar 212 milyon nüfusun yaşadığı 136 ülkede henüz yaygın aşılama başlamadı.
Bu ülkelerin çoğu ise Güney Yarım Küre’de yer alıyor. Afrika’da 51, Asya-Pasifik bölgesinde 45, Orta ve Güney Amerika’da 26, Avrupa’da 14 ülkede klinik denemeler haricinde henüz hiç kimse aşılanmadı.
Zengin ülkeler yoksul ülkelerde deneylerini yapıyor ama aşı almalarına imkan vermiyor !!!