Avrupa’da Korona Karşıtı Eylemler

Hafta sonu Hollanda, Avusturya, Macaristan, Bulgaristan ve Belçika’da binlerce kişi sokaklara çıkarak Koronavirüs kısıtlamalarını karşı eylem düzenledi. Üç ülkede de eylemciler, Koronavirüs kısıtlamalarının ekonomi ve sosyal yaşama olumsuz etkilerine tepki gösterdi.

Belçika Koronavirüs salgınında en yüksek ölüm oranına sahip Avrupa ülkelerden biri. Belçika’da ekim 2020’den beri sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor. Brüksel’de polis pazar günü gerçekleşen eylemlerde 300’den fazla eylemci gözaltına alındı. Pazar günü düzenlenen eylemde sağcı grupların da yer alması dikkat çekiyor. 


Avusturya’nın başkenti Viyana’da aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPO) öncülüğünde gerçekleşen eylemde yaklaşık 5 bin kişinin toplandığı bildirildi. Sokağa çıkma yasakları, maske kullanma zorunluluğu ve zorunlu aşı protesto edildi. Viyana’nın Ringstrasse caddesinde trafiği kapatan aşırı sağcılar, “Başbakan Sebastian Kurz istifa”, “Aşı zorunluluğuna hayır” sloganlarıyla hükümetin istifasını istedi.

Hollanda’da da Koronavirüs kısıtlamalarına karşı protestolar gerçekleşiyor. Yaklaşık iki haftadır süren eylemlere karşı Hollanda polisinin sert saldırıları dikkat çekti. Polis, neonazi grupların eylemciler arasına katıldığını iddia ediyor. Eylemciler Hollanda’da pazar günü farklı bir strateji uyguladı.  “beraber kahve içme eylemi” düzenlendi. Apeldoorn şehrinde yaklaşık 400 kişi bir araya gelerek eylem gerçekleştirdi.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de ise konaklama ve hizmet sektörünün durma noktasına gelmesine karşı tepki gösteren işçiler sokağa çıktı. 

Bulgaristan’da da koronavirüs salgın sebebiyle Kasım 2020’de kapatılan restoran, bar, disko ve gece kulübü çalışanları 27 Ocak Çarşamba günü başkent Sofya’da gösteri gerçekleştirdi. Eylemçiler Sağlık Bakanı Kostadin Angelov’un istifasını talep etti.

Başbakanlık önünde düzenlenen eylemde restoranların 1 Şubat, eğlence mekanlarının da 15 Şubat’tan itibaren yeniden açılması talep edildi. Göstericiler, Kovid-19 vaka ve ölümlerinin nispeten düşük olduğu ülkede, hükümetin aldığı önlemlerin anlamsız ve işlevsiz olduğunu, önlemler yüzünden işsiz kaldıklarının vurgu yaptı.

Sosyal ağlarda paylaşın