Kolombiya Halkı Yoksullaştırılmaya Karşı Direniyor!

Kolombiya’da ülke geneline yayılan hükümet karşıtı eylemlerde şu ana kadar 19 kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce eylemci de yaralandı.

İvan Duque hükümetinin pandemi nedeniyle ortaya çıkan mali boşluğu doldurmak için vergi reformu kararının ardından on binlerce Kolombiyalı sokaklara çıkarak hükümeti protesto etmeye başladı.

Hükümetin vergi reformu: Fiyat artışı

Halkta büyük bir öfkeye neden olan vergi reformunda, hükümet günlük hayatta kullanılan ürün ve hizmetlerden alınan vergiyi arttırmayı planlıyordu.

Eylemlerin tüm ülkeye yayılması ve şiddetlenmesinin ardından hükümet Pazar günü yaptığı açıklamada, ‘Bu reform heves değil bir gereksinimdir’ diyerek reform önerisini geri çekeceklerini ve faydası kanıtlanmış başka bir plan hazırlayacaklarını duyurdu. Bu açıklamanın ertesi gününde ise finans bakanından istifa açıklaması geldi.

Açıklamalar ve istifalara rağmen halkın öfkesi hala devam ediyor. Pandemiyle birlikte derinleşen yoksulluk, işsizlik ve eşitsizliklerle mücadele eden Kolombiya halkı sokakları terk etmiyor.

Protestolar sırasında sosyal medyada yayımlanan polisin saldırısını içeren videolar halkı daha da öfkelendirdi. Kolombiya güvenlik güçleri eylemcilere karşı silah kullanırken, hayatını kaybedenlerden biri de daha 17 yaşındaki Marcelo Agredo.

Hükümet, eylemcileri dağıtmak için sokaklara daha fazla asker ve polis yığarken, New York Times gazetesi ülkede biri polis olmak üzere şu ana kadar en az 19 kişinin öldüğünü yazdı.

Ayrıca Güney Amerika ülkesi Kolombiya pandeminin en şiddetli dönemini yaşıyor. Ülkede günlük vaka ve ölüm sayıları en yüksek seviyelere ulaşmış durumda.

Geçtiğimiz yıl ise ekonomisi yüzde 7 küçülen Kolombiya’da yüzde 36 olan yoksulluk oranı da yüzde 43’e yükseldi.

Pandemiyle birlikte tim Dünya halkları daha da yoksullaşırken hükümetler halkların üstünde daha da baskı kurmaya devam ediyor. Yemeğe ekmek dahi bulamayan halkın elinden ekmeğini de alıyor. En temel ihtiyaçlara dahi %100 vergi koyuyor. Ancak halk Kolombiya örneğinde de olduğu gibi susmuyor. Yapılan bu baskılara karşı ölmek pahasına direniyor.

Sosyal ağlarda paylaşın