Kızının Şüpheli Ölümünü Araştırdığı İçin Şaban Vatan’a Hapis Ve Para Cezası!


2018 yılında Giresun’un Eynesil ilçesinde şüpheli bir olay sonucu yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan’a 1 yıl 8 ay hapis cezası ve 8 bin 840 lira para cezası verildi.


Kızının şüpheli ölümünün araştırılması ve aydınlatılması için mücadele veren baba Şaban Vatan’ a Dönemin Milli Savunma Bakanı olan Nurettin Canikli tarafından açılan davada “Kamu görevlisine hakaret” ve “Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” suçlamalarından ceza verildi. Mahkeme, Şaban Vatan’ın 8 bin 840 lira para cezasına ve 1 yıl 8 ay hapse çarptırılmasına karar verdi ve hükmü geri bıraktı.Karara tepki gösteren Şaban Vatan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Buyurun sonuç. Avukat bedelini de ben ödeyecekmişim. Çocuk öldürülmüş kimin umurunda ” dedi.


AKP iktidarı döneminde ülkemizde ki yargı o kadar çürümüştür ki suçlulara değil kızı katledilen bir babaya ceza veriyor. İktidarı o kadar güçsüz ki, 11 yaşında bir çocuğun neden öldüğünün açığa çıkartılmasına bile müdahale edip, soruşturmayı kapatmak istemiş, ancak baba Şaban Vatan’ın olayın peşini bırakmaması sonucu davayı kapatamamışlardır. Kapatamayınca ise iktidar hıncını almak için elinde maşa olmuş yargıyı kullanarak babaya hem hapis hem de para cezası vermiştir. Ancak Şaban Vatan kızının ölümünü peşini bırakmayacağını, direnmeye, araştırmaya devam edeceğini söylüyor.


Rabia Naz’a Ne Oldu?


– Rabia Naz Giresun’un Eynesil ilçesindeki evinin önünde yaralı bulunup hastaneye kaldırıldı ve hastanede yaşamını yitirdi.

– Rabia Naz’ın intihar ettiği ileri sürüldü. Ancak baba Şaban Vatan, kızının araba çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini, edindiği bilgilere göre Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu’nun yeğeninin kullandığı arabanın çarptığını,AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’nin devreye girmesiyle olayın üstünün kapatıldığını iddia etti.

– Giresun Adli Tıp Kurumu’nun açıklanan raporunda, Rabia Naz’ın ölümünün “yüksekten düşmeye bağlı genel beden travması neticesinde meydana gelmiş olabileceği” belirtildi.

– Şaban Vatan’ın, Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı’ndan mütalaa talebinde bulunduğu belirtilen açıklamada, yetkisiz kişilerce hazırlanan raporla yargının ve kamuoyunun yanlış yönlendirilmek istendiği ileri sürülerek; “Anılan kurumdan soruşturma savcısının resmi rapor talebi bulunmadığı gibi, bir ihtimal değerlendirmesi içeren raporun hangi bilgi ve belgelere dayalı olarak düzenlendiği de bilinmemektedir” denildi.


Rabia Naz’ın Ölümünün Ardında Neler Gizlendi?


– 155 hattına gelen bir ihbarda; “Rabia Naz siyah bir Doblo aracın çarpması sonucu öldü” iddiası dikkate alınmadı.

– Rabia Naz’ın kaldırıldığı hastanede ilk muayeneyi yapan ve “Düşme değil, araba çarpması” teşhisi koyan ortopedi doktorunun ifadesi talep edilmesine rağmen alınmadı.

– Dosyadaki deliller ve raporlar üzerinden Hacettepe Tıp Fakültesi’nden bir uzmana hazırlatılan adli tıp raporunda Rabia Naz’ın ölümünün araç çarpması olabileceği yönündeki tespit dikkate alınmadı.

– Adli olaylarda uzman kişilere bilirkişi ya da adli tıp raporu hazırlatmanın önünde yasal bir engel bulunmamasına rağmen savcılık, rapor veren uzmanla ilgili yasal süreç başlatılacağını açıkladı.

– Rabia Naz’ın giysileri, olaydan sonra Adli Tıp Kurumu’na gönderilmedi. Bir ay Emniyet’te bekledi. 8 Mayıs 2018’de kriminal incelemeye gönderildi. İncelemede şahitlerin giysilerde gördüğü toz ve talaşlar çıkmadı. Sadece pantolon paçasında bulunan 2 damla kan rapora girdi.

– İlk muayeneyi yapan doktorun ‘üzerinden teker geçmiş’ tespiti yaptığı, kopmak üzere olan sol ayak bilekteki kan izleri de kayıtlara girmedi.

– Olay gününe ait Rabia Naz’ın istikametiyle bağlantılı cadde ve sokaklardaki kamera kayıtları, babanın talebine rağmen muhafaza edilmedi. Görevli polis tarafından kayıtlar silindi.

– Belediye başkanının oğlunun; “Rabia Naz’ı dondurma yerken gördüm.” Dediği ifadesini, bölgedeki kamera kayıtları çürütmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmadı. Şüpheli duruma rağmen belediye başkanının oğlu ve yeğeninin HTS kayıtlarının inceleme talebi de işleme konmadı.

– Baba Şaban Vatan’ın iddiasına göre Rabia Naz’ın yaralanmasının ardından götürüldüğü kulübe şeklindeki bina belediye ekiplerince yıkıldı. Taleplere rağmen bu binada inceleme yapılmadığı gibi yıkım işlemi de sorgulanmadı.

– Şaban Vatan’ın kardeşi Muhammed Vatan’ın suç duyurusunda “İki kez akıl hastanesinde yatarak tedavi gördü” bilgisinin yalan olduğu ortaya çıkmasına rağmen konu kapatıldı.

– Muhammed Vatan’ın eşi, olay günü kayıtlara geçen ifadesinde; “Rabia Naz’ın üzerinde toz ve talaş vardı” gibi ifadesindeki tespitlerden daha sonra vazgeçti. Bu çelişki de soruşturulmadı.

– Rabia Naz’ın atladığı ileri sürülen binanın alt kısmında iki çıkıntı (çatı) bulunuyor. Fiziken bu çıkıntılara çarpmadan aşağıya düşmesi mümkün değil. Bu gerçekleşse bile elektrik tellerine çarptıktan sonra yere düşmesi gerekiyor. Oysa direkt aşağıya düştüğü söyleniyor.

– Olayla ilgili keşif raporunda “Naz’ın kendini binadan aşağıya bırakmasıyla düşmediği, verandayı aşması için de en az 11.3 km/saat hızla koşmuş olması gerektiği” görüşüne yer verildi. Raporda 70 kilo olan Naz’ın fiziksel özellikleriyle birlikte değerlendirdiğinde bu hıza ulaşmasının bile orta olasılık olduğu ifade edildi.

– Baba Şaban Vatan; “Olay yerinde yavruma ait hiçbir bulgu yok, ayrıca olay yeri inceleme 4 ayrı yerde yaptığı incelemeden video kaydı kullanmamış, bu suç değil mi?” diye sordu. (27 Mart 2019, Karar)

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.