ASGARİ ÜCRET AÇIKLANDI: 2825,90 TL

Günlerdir süren asgari ücret görüşmeleri bugün yapılan açıklama ile sonlanmış oldu. 3800’lerin 4500’lerin havalarda uçuştuğu açıklamalar ile yaratılan umut havası  Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yaptığı açıklama ile dağılmış oldu. Umut sömürüsü bitti. Asgari ücret 2825.90 TL olarak belirlendi.


Aslında önceden belirlenmiş asgari ücretin açıklanması idi bu yaşanan. Açlık sınırının ekim ayı verilerine göre 2500 TL, yine ekim ayı verilerine göre yoksulluk sınırının 8100 TL olduğu ülkemizde bu miktarı açıklamak için ülkemizde yoksulluğun olmadığını söyleyecek kadar ar damarı çatlamış biri gerekiyordu. Bu görevi de layıkıyla Bakan Zehra Zümrüt Selçuk yerine getirdi. Geçtiğimiz günlerde ‘Yoksulluk Türkiye İçin Sorun Olmaktan Çıktı’ açıklaması ile halkın yoksulluğunu yoksayan, alay eden aynı bakan yaptı açıklamayı gülen gözlerle.
Sendikalar sessiz.
Sözde asgari ücret görüşmeleri süresince sürekli kameralar karşısına geçip ajitasyon çeken sendikalar sessiz. Kısa bir açıklama yapan 3 sendika “Üç işçi konfederasyonu olarak 4 Aralık 2020’de ortaklaştığımız ‘insan onuruna yaraşır bir asgari ücret’ belirlenmesi talebinin arkasında durmaktayız.” dediler. Ne demek istediklerini anlayabilen bu tarafa gelsin. Talebin arkasında durmak ne demek. Bir sendikacının talebinin arkasında durmasının anlamı nedir. Sendikacı işçinin hakkını alması için mücadele eder. Grev yapar, eylem yapar, direniş örgütler… İşçinin hakkını almak gibi derdi olmadığı için bunları yapmak yerine halkı kandırmak için göz boyamayı amaçlayan açıklamalar ile günü kurtarmanın hesabını yaparlar.
Onbinlerce TL maaş alan utanmaz sendika ağalarının bunu yapmayacakları açıktır. Sendika ağalarının emekçinin aç bırakılmasındaki sorumluluğu patronlarınkinden kat kat daha fazladır.
Patronların yaptığı açıklamada ise memnuniyet hakimdi.
TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol pişkince yaptığı açıklamada “Zorlu bir süreci tecrübe ettik. Bu durum en başta çalışan kesim, işçiler için zor aynı zamanda işveren için de zor. Enflasyonun 7 puan üzerinde bir refah payıyla asgari ücrete karar verilmiş oldu” dedi. Günlerdir yapılan toplantılar patronları memnun etmek içindi. Sendikalar, patronlar ve devlet kafa kafaya vererek bu miktarı açıkladılar.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.