Kemalpaşa Lezita’da ve İzmir Gates’de
TOPLU SÖZLEŞME HAKKINI KULLANMAK İÇİN GREV!

İzmir Kemalpaşa’daki Lezita adlı işyerinde işçiler, 7 Mart’ta greve çıktılar.
Lezita işçilerinin sorunları, hemen tüm diğer işyerleriyle aynı: “Sefalet ücreti, zorunlu fazla mesailer, sendika düşmanlığı, işten atma…”
Lezita işçileri, greve, Patronun toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerine KATILMAMASI üzerine karar verdiler.
Lezita işçileri, bu zamana kadar sefalet ücreti, zorunlu fazla mesailer ve işten atma gibi sorunlar yaşadıklarını, artık bunları kabul etmeyeceklerini belirtiyorlar.
İzmir Kemalpaşa’daki Lezita’da çalışan işçiler 2021’den itibaren verdikleri mücadele ile sendika haklarını elde etti. Öz Gıda-İş’in yetki belgesi gelmesiyle TİS süreci başladı.
Ama patron, sendikalaşma hakkına da, toplu sözleşme hakkına da tahammül göstermeyerek görüşmelerin hiçbirine katılmadı. İşçiler bunun üzerine 7 Mart’ta grev başlattı.
İşçileri “muhatap” almayan Patron, direniş üzerine, vinç üzerinden kamera ile işçilerin görüntülerini çektirerek, onları korkutup yıldırmaya çalışıyor.
Örgütlenmenin başladığı 2021 yılından bu yana yaklaşık 100-150 işçi, işten atıldı. Son olarak toplu sözleşme hakkının kazanılmasından sonra da geçen ay, onlarca işçi işten çıkarıldı. Ama patron yine de grevi engelleyemedi. Lezita işçiler yine de grev dediler.

İzmir’deki Gates fabrikası işçileri de 8 Mart’ta greve çıktı.
Gaziemir ilçesindeki Ege Serbest Bölgesi’nde bulunan ABD sermayeli Gates Endüstriyel Metal Kauçuk Sanayi ve Ticaret A.Ş. işletmesinde, toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı.
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile Gates patronu arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma çıkmayınca işçiler, grev kararı alarak hakları için eyleme geçtiler.
Grev kararı 8 Mart’ta 350 işçi tarafından uygulanmaya başladı.
Gates işçileri, uzun yıllar süren bir örgütlenme süreci sonunda sendikalaştılar ve ilk kez toplu sözleşme hakkını kullanıyorlar. Patronların tahammülsüzlüğü buna.


Gates, Serbest Bölge’de faaliyet gösteren bir şirket. Dolayısıyla Serbest Bölgelerin emperyalist ve işbirlikçi şirketlere ve patronlara sunduğu olanaklardan bol bol yararlanıyor ve işçileri onyıllardır asgari ücrete mahkum edip çalıştırıyorlar. Gates işçileri, bu düzeni bozan bir mücadele verdiler.

Sosyal ağlarda paylaşın