Kaymakam halkı tehdit etti : “Evlerden çıkmazsanız sizinle başka bir dille konuşurum”

Ağrı Diyadin Kaymakamı Alper Balcı, mermer ocağına karşı direnen köylülere, “Evlerden çıkmazsanız sizinle başka bir dille konuşurum. Bu devletin merası” dedi.

Kürt halkının yüzyıllardır sahibi olduğu topraklara  “çökmeye” çalışıyor faşist AKP iktidarı. Evlerini başlarına yıkarak evsiz yersiz bırakıyor. Halk direnince de “evlerinizden çıkmazsanız başka dille konuşurum” diye tehdit ediyor. “bu devletin merası” diye bahsettiği topraklar ve evler kürt halkının. Kürt halkı özellikle köylerde yaşayanların tamamına yakını  bu şekilde meralarda yaparlar evlerini. Yüzyıllardır bu böyle olagelmiştir. Bugün mermer ocağı sahibi tekellerin halkın malına el koyması için kaymakam halkı tehdit ediyor.

Başka dil ne demek !

Diyadin kaymakamının başka dil derken ne demek istediğini tüm ülke halkı, hele hele kürt halkı çok iyi bilir. Başka dil, joptur, jandarmadır, işkencedir, katliamdır. AKP faşizminin hakkını arayan halka karşı kullandığı başkaca bir dili yoktur zaten…

Yeşil Doğa Mühendislik ve Danışma Şirketi, Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı Dibekli köyünde mermer ocağı açılması için 17 Haziran 2019 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptı. Proje sahibi Yurdanur Işık olan başvuru sonrası Bakanlık bölgede araştırılma yapılmasını istedi. Araştırmaların tamamlanması üzerine 8 Ekim 2019 tarihinde “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. Kararın üzerinden 2 yılı aşkın bir sürenin geçmesi üzerine şirket tarafından köyde maden ocağı için çalışmaların startını verildi.

Bir süre önce köye gelen şirket yetkilileri, ocağın kurulacağı alanda yaşayan köylülerden “tapunuz yok” gerekçesiyle evlerini terk etmelerini istedi. Köylülerin karşı çıkması üzerine aynı zamanda Diyadin Belediyesi kayyımı olan İlçe Kaymakamı Alper Balcı ile çok sayıda asker 17 Haziran’da köye geldi. Kayyım Balcı’nın, çalışmaların yapılacağı alanın mera olması ve evlerin tapularının bulunmaması nedeniyle yurttaşların herhangi bir hak talebinde bulunamayacaklarını söylediği öğrenildi. Kayyım Balcı’nın, ayrıca şirket yetkililerine karşı çıkmamaları yönünde köylüleri uyardığı belirtti. 

Evi yıkılmak istenen köylülerden Muazzez Yıldız, mermer ocağına karşı olduklarını belirtti. 7 çocuğunun olduğunu aktaran Yıldız, evinin yıkılması halinde dışarıda kalacağını ifade etti. Yıkılmak istenen evleri için herhangi bir ödeme de yapılmayacağını ifade eden Yıldız,  “Şirket bize hakaret ediyor. Yetmiyor, kaymakam da yüzlerce askerle birlikte gelip köyde evleri kuşatıyor. Kaymakam, ‘Eğer siz çıkmazsanız sizinle başka bir dille konuşurum. Bu devletin merası’ diyor. Kaymakam bizi ve çocuklarımızı tehdit ediyor Benim arsam burada, köyüm burada. Ellerini yakamızdan çeksinler, yuvamızı yıkmasınlar” diye konuştu.  

Sosyal ağlarda paylaşın