Katil polis Fatih Dalgalı, Berkin’i “taksirle” vurmuş

2013 yılındaki Haziran Ayaklanması sırasında polisin hedef gözeterek attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesiyle katledilen Berkin Elvan’ın katilleri uzun süre gizlendi, kollandı. Fakat ısrarlı mücadele sonucunda katil polis Fatih Dalgalı hakkında dava açıldı.

Katil polis Fatih Dalgalı’nın yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaa açıklandı. Buna göre Dalgalı’nın ‘bilinçli taksirle öldürme’ suçundan cezalandırılması talep edildi. Yani ilk istenen cezadan da vazgeçilip yine katili koruma ve kollama politikası hakim oldu. Türk Ceza Kanunu’na göre son mütaladaki suçlama 9 yıla kadar hapis öngörüyor. Oysa Dalgalı hakkında hazırlanan ilk iddianamede ‘olası kastla öldürme’ suçundan cezalandırılması talep ediliyordu. Bu madde ise müebbet hapis cezası öngörüyor.

Katletmek Değil “Kusur”muş!

Savcı, katil polisin “suçunun” katliam değil, bir “kusur” olduğunu söylüyor. Hedef gözeterek 14 yaşındaki bir çocuğun başına gaz fişeği atıp onu öldüreceksiniz bu sadece bir kusur olarak görülecek.

Taksir, sözlüklerde şöyle tanımlanıyor: “bir işi eksik yapma, kusurda bulunma, kusur işleme.”

Türkiye Cumhuriyeti savcısına göre, Berkin Elvan’ın katletmek, böyle bir şeymiş işte.

Katil Salonda Yok; Katilin Avukatları Gizleniyor

İstanbul 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılan 19’uncu duruşmaya Elvan ailesi ve avukatlarının yanısıra sanık polis Dalgalı’nın avukatları katıldı.

Sanık Dalgalı ise yine Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla başka şehirden duruşmaya katıldı.
Duruşma başlamadan kısa bir süre önce Dalgalı’nın avukatları mahkeme kaleminin bulunduğu koridordan çıkarak salona alındı. Bekletildikleri yer halkın giremeyeceği, adliye çalışanlarının giriş kartıyla girebildiği bir yerdi. Korktukları suçları var çünkü.

Davaya geçtiğimiz hafta Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) kararıyla Gezi Parkı davasına başkanlık yapan hakim Galip Mehmet Perk atanmıştı.

Perk’in Gezi Parkı davasında eylemlere “Vandallık” demesi, Ali İsmail Korkmaz’a ölümcül tekmeyi atan polis Mevlüt Saldoğan’ı mağdur olarak davaya katması ve kendi adına açılan bir Twitter hesabından Berkin’e “Terörist” denen bir tweeti beğenmesi tepki yaratmıştı. Ancak duruşmada mahkeme heyeti yerini alınca Perk’in heyette olmadığı anlaşıldı. Mahkeme başkanı, asıl başkanın henüz göreve başlamadığını, kendilerinin geçici olarak görev yaptığını söyledi ve savcının esas hakkındaki mütalaasının hazır olduğunu belirtti. Bunun üzerine Elvan ailesi avukatlarından Can Atalay söz aldı.

Atalay, Türkiye’de bir adaletsizlik krizi yaşandığını belirterek şunları söyledi:

“Bir adaletsizlik krizi yaşıyoruz. Dava karara çıkmak üzereyken eski başkan telkin yoluyla görevden alındı. Yerine atanan hakim Galip Mehmet Perk Gezi direnişini vandallık şeklinde tanımlamıştır. Hakim Perk, Gezi Parkı davasında Ali İsmail Korkmaz’a ölümcül tekmeyi atan polis Mevlüt Saldoğan’ı ayağı incindiği gerekçesiyle davaya müşteki olarak kabul etti. Hakim Perk’in adına açılan bir Twitter hesabından Berkin’e terörist denilen tweet beğenildi. Bunlar Perk’in dosyadan çekilmesi için yeterli sebeplerdir. Yürütme yargıya bu kadar pervasızca müdahale ederken biz hakimi reddetmiyoruz çünkü bu bir sistem sorunudur. Bu yüzden çekilmesi gerekir.”

Atalay’ın ardından Elvan ailesi avukatlarından Akçay Taşçı söz aldı ve esas hakkındaki mütalaanın okunmasını istedi.

Mütalaada Dalgalı’nın işlediği suçtan önce Berkin’in üzerinden çıktığı iddia edilen şeyler yazılıydı. Mütalaada, Dalgalı’nın savunmasına, soruşturma ve dava aşamasında dosyaya giren bilirkişi raporlarına yer verildi. Savcı bunların olayı aydınlatmaya yeterli olduğunu savunarak soruşturmanın derinleştirilmesine gerek olmadığını belirtti. Savcı, Dalgalı’nın ‘bilinçli taksir’ suçundan cezalandırılmasını talep etti. Sanık, mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre istedi.

Bir sonraki duruşma 18 Haziran’da
Heyet, bir sonraki duruşmanın 18 Haziran saat 10:30’da yapılmasına karar verdi. Bu duruşmada Elvan ailesi, avukatları ve sanık katil polis esas hakkındaki mütalaaya karşı açıklamalarda bulunacaklar.

Sosyal ağlarda paylaşın