İsveç Gazetesi Proletalen’ dan Grup Yorum Röportajı: “Erdoğan Şarkılarımızı Asla Susturamayacak!”

İsveç gazetesi Proletalen Grup Yorum’ un ölüm orucu direnişi sürecini, Grup Yorum üyesi İhsan Cibelik ile röportaj yaptı. Röportaj da Grup Yorum’un dünya halkları tarafından bilindiği şu sözlerle söylendi; “Grup Yorum İsveç’te pek tanınmış değil fakat bu antifaşist halk müziği grubu, Türkiye ve Türkiye dışında en çok tanınmış müzik grubu.”

Daha önce de şu an tutuklu olan Grup Yorum üyesi Ali Aracı ile röportaj yapmış olan gazeteci “Mart 2001’de Grup Yorum üyeleriyle röportaj yapma şansım olmuştu. İstanbul’da, idil Kültür Merkezi’nde buluşmuştuk. O zaman da hapishanelerde ve dışarıda açlık grevi eylemleri ve diğer protestolar sürüyordu. Politik tutsaklara dayatılan hücre tipi hapishanelere geçiş için atılan adımlar ve hapishane baskınları olayları ateşleyen kıvılcımlardı.

“Grup Yorum elbette ölüm orucu eylemlerini destekledi. Hükümet faşistler gibi davranıyordu. Toplama kamplarına benzeyen hapishaneler inşa ettiler ve hapishane baskınlarında 28 devrimci tutsağı katlettiler. Bizim ülkelerimizde demokrasi var diyen Avrupalılar buraya gelmeli ve bizi dinlemeli” diyordu Ali Aracı.

İdil Kültür Merkezi’nde konuştuğumuz Aracı ve gruptan bir arkadaşı, “Yöneticiler hangi acımasız metodu kullanırsa kullansınlar halktan bu kültürü kopartamayacaklar” diyordu.

Bu buluşmadan on dokuz yıl sonra, Ihsan Cibelik’e Türkiye’deki durumun 2001’den bu yana nasıl değiştiğini soruyorum. “Aynı kötülükler devam ediyor, hatta belki daha da kötü” diyor.” Diyor haberinde.

Grup Yorum üyelerinin yaşadığı baskılara rağmen dinamikliğini ise şu şekilde ifade ediyor gazeteci: “İstanbul’daki İdil Kültür Merkezi yeniden polis baskınlarına maruz kaldı. Konserler yasaklandı ve zor kullanılarak dağıtıldı. Grup üyeleri tutuklandı ve işkence gördü. Onlardan birisi olan ve 2001 yılında görüştüğüm Ali Aracı’da şu anda terörizm suçlamasıyla hapishanede.

İhsan Cibelik gibi şu anda serbest olan grup üyelerinin ise başına ödül konulmuş durumda. Onlardan birisini gören ve yakalanmalarına aracılık edenlerin alacağı ödül ise 427.000 İsveç Kronu.

Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek ve Helin Bölek’in yaşamlarını yitirmesiyle sonuçlanan ölüm orucuna başlamaları bu baskılara karşı bir protestoydu. Ayrıca aralarında iki avukatın da bulunduğu başka politik tutsaklar da ölüm orucuna başladı.

Yaşamların ortaya konulduğu bu mücadeleye dikkat çekmek için dayanışma çalışmaları Türkiye ve Türkiye dışında devam ediyor. Bu zor koşullara rağmen İhsan Cibelik hiç tükenmiş değil. “Biz kazanacağız, çünkü biz haklıyız. Şarkılarımız asla susmayacak.” Diyor.”

……

Ölüm orucu direnişleri dünya basınında birçok yerde gündem oldu. Olmaya da devam ediyor. Ülkemizdeki burjuva basını ise kendi ülkelerinde hiçbir direniş yokmuş gibi davranmaya devam ediyor. Ancak onlar haberlerde direnişçilerin isimlerini okumaya korksalar bile haklı bir direniş olunca tüm dünya kamuoyunda gündem oluyor. Kendilerine gazeteci deyip, ülkelerindeki direnişe karşı üç maymunu oynayan kişilere karşı biz de Gerçek Haber Ajansı olarak direnişin sesini duyuracağız. Dünya basınında gündem olan bu haklı direnişin her daim haberlerini yapmaya devam edeceğiz.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.