İstanbul Üniversitesi’nde Deprem Yağmasına Karşı Eylem

İstanbul’da deprem korunma ve toplanma alanlarını yağmalayan iktidar, hala depremi fırsat sayarak, değerli arazilere el koymaya çalışıyor.
İktidarın göz diktiği arazilerin başında, özellikle İstanbul’daki üniversite arazileri geliyor. İstanbul Tıp Fakültesi, binalarının çürüklüğü gerekçe gösterilerek yerinden çıkarılıp Hasdal’a taşınmak isteniyor. Fakültenin bugünkü yeri de tabii yağmacılara verilecek.


Ya İşsizlik Ya Ölüm!
Dıştan bakıldığında üniversite binaları koca koca görkemli binalardır. Ama o görkemin altının ne kadar çürük olduğu depremlerde açığa çıkıyor. 2013 yılında yapılan incelemede İstanbul
Üniversitesi’ne ait 17 binada çok ciddi hasar olduğu ortaya çıkmıştı. Son depremde bu hasarlı yapılar yeniden gündeme geldi.
Öğrenciler, öğretim üyeleri, hasarlı binaların güçlendirilmesini istediler. Yönetim “bu binalar kapanırsa döner sermaye gelirleri düşer, sizi işten çıkarırız” diye tehdit ettiler çalışanları.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, bu gelişmeleri şöyle özetledi:
“Kolonlar çatladı, beton sıvalar döküldü ve altlarından paslı demirler, toza dönmüş betonlar çıktı. Onlarca yıldır riskli ve çok riskli binalarda eğitim vermişiz, onlarca yıldır hem bizim, hem öğrencilerimizin hem de hastalarımızın hayatı pamuk ipliğine bağlıymış. Bizler sağlık emekçileriyiz. Her gün üzerimize düşeni yapıp eğitim ve sağlık kurumlarını ayakta tutuyoruz. Çalışma ortamlarımızın depremde yıkılma riskinin engellenmesini talep ettiğimizde bize hizmet binaları kapanırsa döner sermaye gelirleri düşer, sizi işten çıkarırız diyorlar. Bizi ya ölüm ya işsizlikle tehdit ediyorlar.”


Çapa Tıp Önünde Eylem


Öğrenciler ve doktorlar, hastanenin başka yere taşınması projesini protesto etmek ve engellemek için 3 Ekim’de Çapa Tıp Fakültesi önünde bir araya gelerek eylem yaptılar. “Deprem fırsatçılığına geçit vermeyeceğiz” sloganıyla yapılan eyleme İstanbul Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, Veteriner Hekimler Odası, Eczacı Odası üyeleri, hastane çalışanları ve çevre
esnafı katıldı.


Eylemde, depremi fırsata çevirerek İstanbul Tıp Fakültesi’ni Hasdal’a taşıma girişiminden vazgeçilmesi, okul binalarının yerinde islah edilmesi talep edildi. Eylemde bu talebi dile getiren “Depremde hasar gören fakülte binalarımızın hızla yerinde yapılanmalıdır”,“Fakültemizi bırakmak istemiyoruz”, “20 yıldır alınan deprem vergileri nerede”,
“Deprem fırsatçılığına geçit vermeyeceğiz” yazılı dövizler taşındı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.