Letonya Savunma Bakanına göre; Waffen-SS ‘Letonya’nın gururu’

Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks’e göre, Waffen-SS’e katılan Letonyalı lejyonerler Letonya halkının ve devletinin gururu. Moskova ise yapılan açıklama karşısında BM’ye dikkatli olma çanlarını çaldı.

Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks 28 Eylül günü Letonyalı bir komünü More’nin savaşında elde edilen zaferin 75. yıldönümü vesilesi ile yaptığı açıklamada, ikinci Paylaşım Savaşı sırasında Waffen-SS’ye katılan Letonyalılar ile ilgili, “Letonya halkının ve devletin gururu” dedi. Oysa Letonyalı lejyonerler 1944’te kızıl ordunun müdahalesine kadar Nazi faşizmin hizmetinde kukla bir ordu idi.

Törende konuşan Pabriks, “Ölen lejyonerlerin anılarını yaşatacağız, kimsenin onların itibarsızlaştırmasına izin vermeyeceğiz” vurgusunda bulunarak, Nazi faşizmine hizmet eden Waffen-SS içinde yer alan Letonyalı lejyonerleri sahiplenmesi Avrupa’da bir devletin daha açık bir şekilde faşizmi savunduğunu göstermektedir.

Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks’in açıklamalarına tepkiler gecikmedi. Letonya Parlamentosu’ndan gelen tepkilerle Pabriks’in istifa etmesi ve tarihe insanlık utancı olarak geçmiş Nazi Faşizmin yüceltilmesinin doğru olmadığı ve savunulacak hiç bir yanın olmadığı vurgulandı. Bir tepkide Rusya İnsani İşbirliği ve Geleneksel Değerlerin Korunması Komisyonu Başkanı Elena Soutormina’dan geldi. Elena Soutormina, BM genel sekreterine çağrıda bulunarak, Avrupa’da Nazi faşizmini rehabilitasyon eden düşüncelere karşı acil toplantıya çağırdı. Bu toplantının acilen yapılarak Avrupa ülkelerinde yükselen Nazi düşüncesinin ve eski Nazi faşist savaşçıların onurlandırılıp, yüceltilmesinin önüne geçilmesi gerektiği vurgulandı.

İkinci Dünya Paylaşım Savaşında Letonya toprakları üzerinde Alman Nazi faşizmi tarafından Waffen-SS birimi kuruldu. Waffen-SS, Nazi Almanyası’nda SS’in sonradan kurulan iki askeri kolundan biridir. Diğeri Allgemeine-SS’tir. Waffen-SS’e bağlı olan tümenlerin hemen hemen hepsinin savaş suçları işledikleri, katliam, yaptıkları ve suçlara iştirak ettikleri bilinmektedir. Ve Waffen-SS biriminde yer alan lejyonerlerin yaptıkları vahşet Nürnberg Mahkemeleri’nde kanıtlanmıştır. Buna rağmen Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks insanlık tarihine kara bir leke olarak yazılan Nazi faşizminin artığı olan Waffen-SS birimini sahiplenerek faşizmi meşrulaştırarak sahiplenmektedir.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.