İsrail İle Görüşen Libya Dışişleri Bakanı, Protestolar Üzerine Görevden Alındı!

Geçen hafta, İtalya’nın başkenti Roma’da Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş ile İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen görüştüler.
Hem Libya halkı, hem de Filistinli örgütler, bu görüşmeye büyük tepki gösterdiler.
Libya’da çeşitli şehirlerde bu görüşmeyi protesto eden gösteriler yapıldı.
Filistinli örgütler, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda bu görüşmeyi protesto ettiler.
Tepkilerin büyümesi üzerine, Libya Hükümeti, Dışişleri Bakanı’nı görevden aldı. Bakan hakkında soruşturma başlatıldı.

TEPKİNİN NEDENİ, LİBYANIN TARİHSEL TUTUMUDUR

İsrail Bakanlarıyla bir çok ülke resmi görüşmeler yapıyor elbette.
Ancak Libya’nın bu konuda geçmişten gelen özel bir tutumu vardı. Bu tarihsel tutumu alan Kaddafi yönetimini devirdiler, ama tarih bir anda değişmiyor. Kararlar, politikalar bir anda değişmiyor.
Libya, İsrail’i tanımıyor ve Tel Aviv ile diplomatik ilişkileri bulunmuyor.
Libya’daki 1957 yılı 62 sayılı “İsrail’i Boykot Kanunu” adıyla bilinen yasanın ilk maddesinde, “Gerçek ya da tüzel kişilerin, İsrail’deki kişi veya kurumlarla, onlara bağlı çalışanlarla herhangi bir anlaşma yapması yasaktır” ifadeleri yer alıyor.
Libya pasaportunda “işgal altındaki Filistin toprakları (İsrail) dışında bütün ülkelere gidebilir” notu bulunuyor. Ayrıca İsrail ile ilişki kurmak kanunen yasak ve cezai müeyyideye tabi.
Kaddafi yönetimi yıkıldı ama yeni yönetimler, bu yasaları değiştirmeye henüz cüret edemediler.

İSRAİL AÇIKLAMASI FARKLI, LİBYA AÇIKLAMASI FARKLI!

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “İsrail ve Libya dışişleri bakanları arasında bir toplantı” yapıldığı belirtilerek, görüşme “tarihi bir görüşme” olarak nitelendirildi.
Bu görüşmenin, iki ülke arasında dışişleri bakanları düzeyinde yapılan “ilk toplantı” olduğuna dikkat çekildi.
İsrail açıklamasında, görüşmenin “iki ülke arasında işbirliği ve ilişki olanaklarının incelenmesini amaçladığı” belirtildi.
İşgalci, katliamcı Siyonist İsrail’in bu açıklamasına karşılık,
Libya hükümeti, protestolar üzerine, görüşmeyi önemsizleştirmeyi(!) amaçlayan açıklamalarla tepkileri yumuşatmaya çalıştı.
Libya hükümeti tarafından yapılan açıklamada
“Bu görüşme, Roma’da, İtalya Dışişleri Bakanı ile yapılan görüşme sırasında gerçekleşen, gayriresmi ve hazırlıksız bir toplantıydı. Herhangi bir tartışma, anlaşma veya istişare içermemiştir.” denildi.
Açıklamanın ardından ise Dışişleri Bakanı görevden alındı ve hakkında soruşturma açıldı.

FİLİSTİNLİ ÖRGÜTLER: BU TÜR GÖRÜŞMELER,
İSRAİL İŞGAL GÜÇLERİNİN FAŞİST POLİTİKALARINI MEŞRULAŞTIRIYOR

Filistinli örgütler tarafından yapılan açıklamalarda, Libya Dışişleri Bakanı Cohen’in İsrail Dışişleri Bakanı Menguş ile yaptığı görüşme protesto edildi.
Örgütlerin açıklamalarında şöyle denildi:

Hamas: “Kabul edilemez bu tür faaliyetler, işgal altında bulunan topraklarımızdaki (İsrail) rejimi meşrulaştırıyor ve bu en aşırıcı ve ırkçı hükümetin halkımıza, kutsallarımıza karşı uyguladığı faşist politikayı sürdürmesi için yeşil ışık yakılmasını temsil ediyor.”

İslami Cihad: “Libya halkının bu tür toplantıları kabul etmeyeceğinden eminiz. Libya halkı, normalleşmeyi reddeden, siyasi şantaja ve ülke içindeki zorlu koşullara rağmen Filistin davasındaki kararlı duruşlarında pazarlıklara maruz kalmayacak özgür bir halktır”.

FHKC (Filistin Halk Kurtuluş Cephesi): “(Bu görüşme) Filistin’e ve Arap milletinin sorunlarına gösterdiği vefa ile tarih yazan Libya halkına karşı ciddi bir hakarettir.”

Sosyal ağlarda paylaşın