Irkçılık Kurumlarda… EMLAKÇIDA IRKÇI FİŞLEME…

Almanya’da Irkçılık -3

Rassistische Praxis“: Chefs von Bremer Brebau freigestellt | MOPO.de

Irkçılık, Almanya’da sadece NSU gibi çetelerin, sadece PEGiDA, afd gibi ırkçı örgütlerin eylemleriyle sınırlı değildir. Irkçılık, Almanya’da kurumsallaşmıştır ve resmileşmiştir. Irkçı örgütler de asıl olarak buradan beslenmekte ve bu zeminde güçlenebilmektedirler.

Irkçılığın kurumsallaşmış ve yerleşmiş olmasının yeni bir örneği, Bremen Eyaleti’ne ait toplu konut firması Brebau’nun uygulamalarında açığa çıktı.

Sözkonusu toplu konut şirketi, insanları, tam bir ırkçı kafayla Yabancı kökenliler’, ‘Siyahiler’, ‘Başörtülüler’ diye fişlemiş.

E40, KT, VE…

Altı bine yakın konutu bulunan Brebau şirketinin siyahiler ve Balkan ülkelerinden gelenleri E40, başörtülüleri KT, diğer yabancıları ise VE olarak kodladığı belirlendi. Verilen bu kodların işlem sırasında dikkate alındığı ve ona göre uygulama yapıldığı aktarıldı.

Şirketin, Eyalet yönetimi tarafından satın alınan ve yönetimsel olarak eyalete bağlı bir şirket olduğu bildiriliyor.

Irkçı uygulamanın açığa çıkması üzerine, gerek Eyalet yönetiminden, gerekse de Brebau şirketi tarafından “olayın araştırılacağı” üzerine açıklamalar yapıldı.

Neyi araştıracaklar bilemiyoruz; ancak Almanya’da yaşayanlar bilir ki, ev bulma konusunda göçmenler, yabancılar, her zaman büyük sorunlar yaşamaktadırlar. Yabancılar, emlak şirketleri tarafından belli yerlere yönlendirilmekte, belli yerlerde kendilerine ev, işyeri verilmemektedir. Bunları kim araştıracak acaba?

Sosyal ağlarda paylaşın