Irkçılığa Karşı Gösteriler Devam Ediyor

George Floyd isimli siyahinin ABD polisi tarafından kameraların önünde boğazına basınç uygulayarak katledilmesi sonucu ABD’de başlayan tepki, büyüdü ve tüm dünyada protestolara sebep oldu.

ABD polisinin özellikle siyahilere karşı uyguladığı işkence sonucu bir çok ölüm yaşanmıştı ve bu ölümlerin ve işkencelerin görüntülere yansımıştı. Bir öfke birikiminin sonucunda yaşanan patlama henüz dinmiş değil.

GÖSTERİLER TÜM DÜNYAYA SIÇRADI

George Floyd ismi ırkçılığı anlatan bir sembole dönüştü.  Hemen her gün yapılan gösteriler özellikle hafta sonları onbinlerin katılımıyla gerçekleşiyor.

İngiltere, Almanya, İsrail, Tunus, Hollanda, Belçika, Kanada, Brezilya, Meksika… hemen her gün binlerce insan sokaklara çıkıp ABD’deki ırkçılığı protesto ediyor. Bu ülkelerde yaşanan ırkçılığı da protestoya dönüşen gösteriler sürekli polisin saldırısına uğruyor. Geçtiğimiz haftasonu bir çok ülkede yapılan gösterilere polis sert bir şekilde saldırmıştı.
Bu Cumartesi günü de özellikle Fransa’da onbinlerin katıldığı gösterilere yine polis saldırdı ve onlarca insanı gözaltına aldı. Marsilya, Lyon, Paris’te onbinlerce insan ırkçılığa tepki gösterdi.

 

İngiltere’de  de olaylar yaşandı. Bristol kentinde bir köle tacirinin heykelinin yıkılmasının ardından başkent Londra’da bulunan, aralarında ırkçılığı ile bilinen eski Başbakan Winston Churchill’in heykelinin de bulunduğu 10’dan fazla heykel metal plakalarla çevrilerek korumaya alınan İngiltere’de bugün 1000 kişilik ırkçı faşist bir grup gösteri yapmak istedi ama ırkçılık karşıtı göstericiler buna izin vermedi. Irkçıları her buldukları yerde döven ırkçılık karşıtlarının öfkesi dağılın çağrılarını duymadı.  Irkçı faşistlerin yaptığı provokasyonu fırsat bilen İngiliz polisi,  tüm göstericilere sokağa çıkma yasağı getirdi.  

Gösteriler büyük oranda örgütsüz ve kendiliğinden olmasına rağmen emperyalist ülkelerin yönetimlerinin insan hakları, demokrasi söylemlerinde ne kadar iki yüzlü olduklarını gösterdi. Emperyalizmin polisi her yerde gösterilere saldırdı. Emperyalizmin temel politikası ırkçılık ve yozlaşmanın protesto edilmesine tahammül edemeyen yönetimler her türlü yalan, provokasyon ve saldırıya başvuruyor.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.