İntihar etti diyerek kapatılmak istenen çocuğun dosyasına gizlilik kararı

İntihar Denilmişti: Kuran Kursunda Ölü Bulunan Çocuğun Dosyasına Gizlilik Kararı

Muş Merkez Karşıyaka Kuran kursunda 3 Temmuz tarihinde tuvalet kapısının koluna asılmış bir şekilde bulunan ve daha sonra tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren 12 yaşındaki Mehmet Halit Yavuz’un dosyasına gizlilik kararı getirildi.

Aile “Çocuğun boyu ile kapı kolu arasında baya fark var. Kapı kolu yüksekliği 1 metre bile değil. O kemerin payı da var. Otursanız bile yere değersiniz” diyerek olayı şüpheli bulduklarını söyledi. “Ne olduğunun açığa çıkmasını istiyoruz. Herhangi bir ihmal varsa ya da bir suç varsa bu açığa çıksın, sorumlular yargılansın istiyoruz” çağrısında bulundu.

Yaşanan bu olaya büyük tepki oluşurken, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi ve Muş Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olayın takipçisi oldu.

Baroların yaptığı görüşme sonucunda Yavuz’un ölümüyle ilgili emniyet fezlekesinin, savcılığa intikal ettiği ve dosyaya gizlilik kararı getirildiği belirtildi.

AKP faşizmi her türlü alçaklığı kapatmak, unutturmak, duyulmamasını sağlama için gizlilik kararı getiriyor. Söz konusu kendi soygunculukları, katliamları,  sapıklıkları, olduğunda ışık hızıyla gizlilik kararı getirilir. Gizlilik kararının karşılığı ise aslında bir soruşturma veya yargılama olmayacağıdır. Sorgulama veya yargılama olacaksa göstermelik olacaktır.  Ölümü şüpheli bulunan 12 yaşında bir çocuk ise gizlilik kararı neden alınır ?

Şu soruların sorulduğu bir olayın halktan gizlenecek nesi olabilir :

1) Kapı kolu yüksekliği 1 metre.

2) Mehmet’in ayakları yere değiyor.

3) İntihar deyip dosya kapatılmaya çalışıldı… NEDEN ?

4) Dosyaya gizlilik kararı getirildi. NEDEN ?

Konuyla ilgili baroların ortak açıklamasında, “Muş Barosu yönetimi dosyanın takibi ve bilgi edinmek için soruşturma savcısıyla ile 16.07.2021 tarihinde görüşme gerçekleştirmiştir. Yapılan görüşmede soruşturma dosyası hakkında kısıtlama (gizlilik) kararı alındığı bu sebeple dosyanın içeriği hakkında bilgi verilemeyeceği hususu Muş Barosu yönetimine iletilmiştir. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi ve Muş Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak öncelikle kısıtlama kararının kaldırılması gerektiğini ve etkin bir yargısal faaliyette bulunulması hususunda soruşturma makamının yükümlülerinin bulunduğunu hatırlatır kısıtlama kararının kaldırılması anından itibaren aşamalarda kamuoyuna detaylı bilgi verileceği hususunu bilgilerinize sunarız” ifadeleri kullanıldı.

Sosyal ağlarda paylaşın