Kanada’da aşırı sıcaklardan bir haftada 808 kişi öldü

Kanada’da 25 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde aşırı sıcaklar nedeniyle ölenlerin sayısı ile ilgili daha önce yapılan açıklamanın doğruyu yansıtmadığı belirtildi.  Adli tıp ölü sayısını 808 olarak güncelledi.

Büyük ekonomileri olan kapitalist ülkeler dahil emperyalist dünyada doğal afetler katliama dönüşüyor. Almanya ve Belçika’da yaşanan sel felaketinde henüz rakamlar artmaya devam ediyor. Almanya’daki selde hayatını kaybedenlerin sayısı ; 141, Belçika’da ise 30’a yükseldi. Her iki ülkede de kayıpların olması can kaybının artacağı endişesini arttırıyor.

Kanada’da ise yaşanan aslında kapitalizmin ne kadar katil bir sistem olduğunun açık göstergesi. Soğuk olur, insanlar donarak ölür, sıcak olur insanlar sıcaktan nefessizlikten ölür kapitalizmde. Kanada büyük ekonomisi ile bilinen, genç devlet başkanının sürekli medyada boy gösterdiği bir ülke. Devlet başkanı Justin Trudeau genç, dinamik, sempatik, kültürlü diye medyada parlatılır sürekli. Ancak Kanada’da sıcaklardan dolayı 808 insanın ölmesine engel olamıyor Justin Trudeau.  Çünkü Kanada’da da kapitalizm tüm vahşiliği ile hüküm sürüyor.

Tabii ki hava sıcaklıklarının aşırı düşmesi veya yükselmesi sonucunda ölümlerin engellenmesi mümkün. Hem de çok kolay. Ancak bunun yapılabilmesi için insanların canları paradan, kârdan daha kıymetil olmalı. Bu kapitalizmde mümkün değildir.

Sel’in, depremin, sıcağın, soğuğun can almaması için bu doğa olaylarına karşı koymak, ölümlere engel olmak insan hayatını her şeyin üzerinde tutan bir sistemde mümkündür. Kapitalizmin hiç bir çeşidi bunu sağlayamaz. Bunun sağlandığı ve sağlanabileceği tek sistem SOSYALİZMDİR ! Ancak sosyalizmde insan doğayla barışık, doğa olaylarına entegre yaşayabilir…

ÖLDÜREN ; SEL, DEPREM, SICAK HAVA, SOĞUK HAVA DEĞİL KAPİTALİZMDİR…

Extreme heat kills 33 people in Canada; US also sees heat-related deaths
Sosyal ağlarda paylaşın