İnşaat Mühendisleri Odası: 419 deprem toplanma alanının üzerinde şu anda AVM, plaza ve iş merkezi var

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna deprem toplanma alanlarını durumu ile ilgili Sözcü’den Sibel Gülersöyler’e konuştu. Nusret Suna, 77 tane deprem toplanma alanı olduğunu ve bunların altyapısının hazır olmadığını kaydederek 496 deprem toplanma alanından 419’unun üzerinde şu anda AVM, plaza ve iş merkezi bulunduğu belirtti.

Deprem gerçeği olan bir ülkenin yöneticileri olası deprem riskine dayanıklı yapılaşma politikasına sahip olmalıdır. Hatta öngörülen şiddetli deprem riski eğer 7.4 ise en az 9 şiddetine hatta ve hatta daha fazlasına dayanıklı binalar yapılmalı. Tüm yasalarını buna göre düzenlemelidir.

Ama ülkemizde böyle olmaz. Aksine soygun ve talan her alanda olduğu gibi imar alanında da sürer gider. İnsanı  değil  kârı ölçü alan, tek derdi daha fazla kâr etmek olan kan emici mütaahitlere karşı iktidarlar, hükümetler hiç bir şey yapmaz. Yapmaz çünkü o hükümetler onların daha fazla kâr etmesi için var zaten.

Peki deprem anı için alınması gereken önlemler de alınmaz.

Deprem toplanma alanları deprem esnasında halkın güvenli bir şekilde deprem anını atlatması ve deprem sonrası organizasyonu, kurtarma çalışmalarını koordinasyonu gibi bir çok konuda gerekli olan alanlardır. AKP iktidarı bu alanların tamamına yakınını peşkeş çekmiş durumda. 496 olması gereken alanlardan sadece 77 si duruyor ve bunların da hiç bir alt yapısı yok.

HALK DÜŞMANI İKTİDARLAR HALKIN HİÇ BİR SORUNUNA ÇÖZÜM DÜŞÜNMEZLER,  BULMAZLAR.

AKP iktidarı ülkemiz tarihinin en halk düşmanı en gözü doymaz iktidarı olarak yerini garantiledi. Halk düşmanlıkları ve soygunculukları o noktadadır ki ; halka deprem esnasında temiz su, tuvalet vs temel ihtiyaçlarını karşılamak için bir düzenleme bir hazırlıkları yok.

Deprem alanları ile ilgili İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna şunları söyledi ; Her parkın deprem toplanma alanı olamayacağını belirten Suna, deprem toplanma alanlarının ilçedeki nüfus ile orantılı olması gerekir… Deprem toplanma alanlarının içerisinde mutlaka konteyner, elektriği hazır olan, kirli su gideri olan çadır, tuvalet alanı, temiz su tankları olması gereklidir. Suna, deprem toplanma alanlarının altyapılarının hazır olması gerektiğini belirterek, “Deprem sonrası ağır hasar almış alanlarda vatandaşlar nasıl yaşayacak bu soruyu kendimize sormamız lazım. Deprem toplanma alanlarının altyapılarının sağlamlaştırılması gerekiyor. İstanbul’da acil toplanma alanı olarak belirtilen yerlere vatandaşların sığması mümkün değildir. Parklara, okul bahçelerine nasıl sığacak insanlar. Bu alanlar depremin sıcak anında paniği atlatmak icin yapılmış küçük alanlardır. Bu alanların da binalardan uzak olmasi gerekiyor. Siz bir binadan kaçıyorsunuz başka bir binanın yanındaki parkta durmanız mantıklı değildir” diye konuştu.

KONUŞMASININ DEVAMINDA SORDU :

Suna, “İstanbul’da dün büyük bir deprem olsaydı belirtilen alanlarda vatandaşlarımız kalabilir miydi? Bu soruyu cevaplandırmamız gerekiyor” dedi.

İŞTE CEVAP:

İSTANBUL HALKININ İSTANBUL’UN HER YERİNDE DEPREM ALANLARININ DONANIMININ NE DURUMDA OLDUĞUNU BULUNDUĞU BELEDİYELERE SORMASI GEREKİR! ALDIKLARI CEVABIN YALAN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜP GİDİP YERİNDE GÖRMELİDİR.

419 DEPREM ALANINI PEŞKEŞ ÇEKEN İKTİDARDAN DEPREM ALANLARINI GERİ İSTEMELİDİR. BU DEPREMDE DAHA FAZLA ÖLMEMEK İÇİN HAYATİ ÖNEMLİDİR.

HALK DEPREM ANINDA ZATEN HALKA AİT OLUP GASP EDİLEN ALANLARA YAPILMIŞ AVM, PLAZA VE İŞ MERKEZLERİNİ İŞGAL EDİP TOPLANMA ALANI, ACİL MÜDAHALE VE KRİZ MERKEZLERİNE DÖNÜŞTÜRMELİDİR.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.