İngiltere: Polisin Yetki Artırımına Karşı Halkın Öfkesi…

İngiltere’de polisin yetkisini, demokratik haklara müdahalesini artıran yeni yasa tasarısına karşı, tepkiler ve eylemler sürüyor.

Önceki gün Bristol şehrinde tasarıyı protesto etmek için bir gösteri düzenlendi.

Tasarıya, polise daha fazla yetki verilmesine karşı çıkan yüzlerce kişi. Bristol şehir merkezinde toplanarak, Bridewell Polis Karakolu’na yürümeye başladı.

Polisin yürüyen kitleyi engellemeye çalışıp saldırması üzerine, kitle, karakolun camlarını taşladı, polislerin üzerine havai fişek atıldı.

Halk, ayrıca karakol önündeki bir polis minübüsünü ve yakınlardaki bir parkta bulunan başka bir polis aracını ateşe verdi.

“Korkunç” Olan Ne?

Bu eylemlerden sonra polis tarafından yapılan açıklamalar, “hem suçlu hem güçlü” deyiminin bir karşılığı gibiydi.

İngiltere ve Galler Polis Federasyonu Başkanı John Apter, olayları “korkunç” olarak niteleyerek şöyle dedi: “Bazı polis memurları çok kötü yaralandı, polis araçlarına zarar verildi, bir polis karakolu saldırıya uğradı”.

Avon ve Somerset Polis Federasyonu Başkanı Andy Roebuck da, olaylar sırasında bir polisin kolları ve kaburgalarının kırıldığını açıkladı.

Kendileri kitleye saldırıp kafa kol kırarken, sorun yok.

kendileri halka terör estirirken, tazyikli sular sıkarken, kafa göz patlatırken “korkunç” değil, ama halk haklı meşru tepkisini gösterdiğinde “korkunç”!

Yeni Yasa Tasarısı’nda Ne Var?

İngiltere’de polisin yetki alanını genişleten yasa tasarısının en önemli yanı, demokratik hakların kullanımına sınır getirmesi.

Tasarı yasalaşırsa, polis, protestolar için başlama ve bitiş saatleri belirleyebilecek. Gösteri hakkını sınırlayabilecek.

Eylemlere keyfi gerekçelerle müdahale edebilecek. Örneğin, “Belirli bir gürültü seviyesi belirlenebilecek ve gürültünün, bir kurumunun işlerini veya ulaşımı aksatacak ya da çevredeki kişiler üzerinde ciddi etki oluşturacak noktaya varması halinde gösteriye müdahale edilebilecek.”

Yasaya karşı gelenlere 10 yıla kadar hapis ya da para cezası verilebilecek.

İngiltere’de halk, tasarı gündeme geldiğinden bu yana eylemleriyle, tasarıyı protesto ediyor.

Sosyal ağlarda paylaşın