İliç’te toprak altında 9 işçi kayıp, 400 işçi rehin! ŞİRKET İŞ GÜVENLİĞİ UZMANININ 2 GÜN ÖNCE ÇATLAK OLDUĞUNU UYARMIŞ OLMASINA RAĞMEN ÇALIŞMAYA DEVAM ETMİŞ.

(GHA)

İktidara geldiği günden beri ülkemize parsel parsel satan, emperyalizmin en arsız işbirlikçisi AKP iktidarının, Erzincan İliç’te 13 Şubat’ta meydana gelen maden faciasının ardından, siyanürlü toprak yığını altında kalan işçiler hala kurtarılmış değil. Ayrıca şantiyede 400 işçinin rehin tutulduğu bilgisi gündeme düştü.

400 işçi şantiyede tutuluyor. NEDEN?

Erzincan ili İliç ilçesi Çöpler Köyü mevkiinde Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen altın madeninde meydana gelen katliamda, devletin açıkladığı gibi gözük altında 9 kişi halen kurtarılmış değil. Ayrıca bu 9 rakamı şirket yetkililerinin verdiği bilgi. Gerçekte kaç kişi heyelanın altında olduğu konusunda net bir bilgi yok. Çünkü şirket yetkilileri 400 işçiyi şantiyede tutarak işçilerin basına bilgi vermesini engellemeye çalışıyor.
Ayrıca şirketin şantiyesine girilmesi yasak. Basın, politikacı vb şantiyeye sokulmuyor.

Duvar gazetesinden Ceren Bayar’ın yazısında ismini vermek istemediği bir işçiye dayandırdığı iddiada, göçük altında 9 işçinin değil, 400’e yakın işçinin firma tarafından şantiyede bekletildiğini anlattı.

Altın firması gerçeği gizledi, çatlağın olduğu iki gün önceden biliniyordu.

İşçilerin anlatımlarından Anagold iş güvenliği uzmanının iki gün önce işçilerin yanına geldiğini ve onları uyardığını açıklayarak, orada bir çatlağın fark edildiğini ama şirketin bunu bilmesine rağmen önlem almayarak işine devam ettiği öğrenildi.

Hastane yerine işçilere ayran verdiler.

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, arama kurtarma çalışmalarına katılan 250 işçinin siyanüre maruz kaldıktan sonra hastaneye götürülmediğini açıkladı. Aksu ayrıca işçilerle yaptıkları görüşmelerde, hepsinin baş ağrısı çektiğini ve İliç’te tam teşekkürlü bir hastanenin olmadığını, bu nedenle çok uzak bir bölgedeki hastaneye götürülmek zorunda kaldıklarını belirtti. İşçilerden bir kısmının hastaneye gittiğini ancak çoğunluğunun hala görülmediğini ifade etti.

Faşist AKP iktidarının sınırsız ayrıcalıklarla koruma altına aldığı Anagold şirketinin kar hırsı yüzünden insanlarımızı katlediliyor. Yaşanan faciada zehirlenen insanları hastaneye götürmek yerine ayran ikram edildiğini açıklayan Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, işçilerin acilen hastaneye götürülmesi gerektiğini vurguladı.

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın