Hollanda halkı ayaklandı

Hollanda’da 23 Ocak 2021 tarihinde akşam saat 21:00’dan sabah 04:30’a kadar sokağa çıkma yasağı devreye girdi. Sokağa çıkma yasağı kararı kovid 19 ile alakalı sürekli artan vaka ve ölümler öne sürülerek başlatıldı. Akşam saat 20:00’da Hollanda’nın başkenti olan Lahey’in Polis birimi sosyal medya üzerinde uyarı yapmaya başladı. Yaptığı uyarıda şu sözlere yer verdi; “Saat 21:00’den 04:30’a kadar geçerli sebebin yoksa sokağa çıkmak yasaktır. Biz saat 21:00’dan ittibaren daha fazla sokaklarda olacağız ve geçerli sebebi olmadan sokakta olanlara para cezası keseceğiz. Yasağı çiğneyenler € 95,- para cezası alacaklar.”

Kısaca özet:

  • Hollanda’nın bazı yerlerinde insanlar sokağa çıkma yasağına karşı gösteri yapmak için bu gece sokaklara çıktı.
  • Tilburg, Breda, Almelo ve Venlo’da acil durum emri çıkarıldı. Diğerlerinin yanı sıra Lahey, Enschede, Helmond ve Arnhem’de de eylemler görülüyor.
  • Polis bir çok yerde gösteri yapanlara saldırdı ve çeşitli yerlerde tutuklamalar yaptı.


Tilburg’da 9 kişi polis hücrelerine götürüldü


Tilburg polisi, gece yarısı civarında dokuz kişiyi tutukladı ve bir polis hücre kompleksine götürdü. Tilburg’da eylemler devam ediyor. Polis yakaladığını gözaltına alıyor ve para cezası veriyor.


İsyancılar Enschede hastanesine saldırdı


Tüm halk hareketlerinde olduğu gibi bu ayaklanmayı karalamak için aynı yola başvuran basın Enschede’deki MST hastanesine zarar vermeye çalışan eylemci görüntüleri servis ediyor. Bir hastane sözcüsü Tubantia’ya, insanların boş yere acil servisin pencerelerini kırmaya çalıştıklarını ve havai fişeklerin atıldığını söyledi. Overijssel polisi, görüntülerde durum böyle görünse de, MST’de camların kırılmadığını vurguluyor.


Limburg polisi, memurların Hollanda Krallığa bağlı askerden destek aldıklarını bildirdi. Askerler, Stein köyünde ve Roermond yolunda konuşlandırıldı.

Enschede, sokağa çıkma yasağına karşı bir gösteride halkın öfkesi görülüyordu. Yüzlerce kişi ‘özgürlük yürüyüşü’ düzenledi. Eylemde polise karşı, diğer şeylerin yanı sıra havai fişek ve bisiklet attı. Polis hemen her noktada protestoculara saldırdı. Gözaltı sayısı bilinmiyor. Akşam 22:00 saatlerinde olayların yatışmasına rağmen yine de şehir merkezinde devriye gezen çok sayıda polisl görülüyordu. Oude Markt meydanının bu fotoğrafı birkaç saat öncesine ait.

Eindhoven Belediye Başkanı: ‘Şiddet baştan beri hedefti’
“Burada tüm sınırlar aşıldı. Gösteri yapılmadı, polise yönelik şiddet başından beri hedefti.” diyerek göstericileri karalamaya çalıştı. Hollanda’nın üç partisi “Eindhoven şehir merkezindeki kargaşaya dehşetle” yaklaştıklarını açıkladı.

4 saat önce:

Hollanda’nın Tilburg şehrinde gece boyunca gözaltılar devam etti. Polis sokağa çıkma yasağına bağlı kalın, çağrısı yaptı.

5 saat önce:


Venlo’da belediye başkanı Antoin Scholten sözde bir acil durum emri yayınladı. Bu polis tarafından ilan edildi. Acil durum emri, polise sokağa çıkma yasakları yeniden başladığına göre insanların sokakta olmamasını sağlamak için fazladan yetki verdiği gibi artık polisin aramalar yapmasına izin veriliyor.


Breda ve yakınındaki Oosterhout köyünde de gösteriler oldu.

Eylemciler hem Oosterhout hem de Breda’da bir araya geldi.

Helmond’da da eylemler vardı. Polisin bildirdiği rakamlara göre, yaklaşık elli kişilik bir grup Brabant şehir merkezinde ve çevresinde protesto gösterileri yaptı. Polisle karşı karşıya gelen öfkeli protestocular polisin keyfi tutumuna karşı taş ve havai fişek attılar. Polis destek birimlerini konuşlandırdı.

5 saat önce:

Roermond’da sokağa çıkma yasağına halk tepki gösterdi. Sokaklara çıkan halk Donderberg alışveriş merkezinin girişini yıktı.

5 saat önce


Düzinelerce eylemci Enschede’nin Oude Markt meydanın da toplandı. Havai fişek yakıyorlar ve ateş yakıyorlar. Sokağa çıkma yasaklarına karşı tepkili protestocular sloganlar atıyor.

6 saat önce


Tilburg’dan sonra, şimdi de Almelo’da bir acil durum emri çıkarıldı.

Almelo Belediye Başkanı bir acil durum emri çıkardı.
Polis olarak sokağa çıkma yasaklarını uygulamaya ve orada bulunan insanları eve göndermeye hazırız. Sokağa çıkma yasağına bağlı kalın, diye çağrı yaptı.

Dün saat 21:29

Akşamın erken saatlerinde, Den Haag’daki (Lahey) Hobbemastraat bölgesinde büyük bir grup eylemci toplandı. Polisin gösteriye izin vermeme çabası üzerine gruptan çevredeki polislere havai fişekler atıldı.

Dün saat 21:17

Dün 21: 05


Tilburg’da
Omroep Brabant’a göre Tilburg’da “gergin” bir atmosfer var. Wandelboslaan (cadde) yakınlarında büyük bir grup eylemci toplandı. Sokağa çıkma yasağına karşı bir gösteri burada ‘Tilburg isyanda‘ başlığı altında yapıldı. Tanıklar kanala çok sayıda havai fişek patlatıldığını ve yol işaretleri ile bir lamba direğinin yerden kaldırıldığını söylüyor.

Dün 20:52


Eindhoven’da ipini koparan polis atıyla çarpışan yaşlı bir kadının yaralandığı anlaşıldı. Hastanede ameliyat edildi. Aile ile iletişim halindeyiz ve kendisine geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz, diye açıklama yapan polis hatasını itiraf etti böylelikle.

Dün saat 20:41

dün 20:38


Lahey’deki Schilderswijk caddesinde yapılan eyleme yoğun katılım.
Bu gece Lahey’deki Schilderswijk’teki Hobbemastraat’ta kalabalık katılımın olduğu eylem gerçekleşti. Provokatif haber yapan Omroep West’e (radyo) göre “yabancılar tramvay yolunda bir şeyi ateşe verdi ve sokakta çok sayıda eylemci” vardı. Bir motosiklet polisi de bir grup gençten korkup kaçmak zorunda kaldı.

dün 19:53


Göstericilerle çatışmada bazı polis atları atmosferden korkunca ortaya polisleri gülünç bir duruma getiren görüntüler çıktı.

Adalet ve güvenlik bakanı Grapperhaus yaptığı açıklamalarla başarısız ve baskıcı politikalarını savundu: Polis isyancılara karşı sert önlemler almakta haklı.
Belediye başkanları ve polis, bu hafta sonu isyancılara karşı haklı olarak sert davrandı. Bakan Ferd Grapperhaus (Adalet ve Güvenlik) böylece Pazar günü ülkenin çeşitli yerlerinde yaşanan karışıklık ve ayaklanmalara yanıt verdi. Özellikle Eindhoven ve Amsterdam’da korona önlemlerine karşı gösteriler kontrolden çıktı ve polis sert müdahale etti.”

Grapperhaus’a göre, huzursuzluğun korona politikasına karşı gösteri yapmakla hiçbir ilgisi yok; “Bu hafta sonu Hollanda’nın çeşitli yerlerinde huzursuzluk yaşandı. Şok edici isyan, yağma ve kundakçılık görüntüleri dolaşıyor. Bunun korona önlemlerine karşı gösteri yapmakla hiçbir ilgisi yok. Bu sadece kriminal davranış; polise bilinçli olarak saldıran insanlar isyan polis, gazeteciler ve diğerleri. Yardım görevlilerine saldırmak. Belediye başkanları ve polis haklı olarak sert önlemler aldı. “


dün 18:31


Polisin Mobil Birim (ME) tarafından yapılan suçlamalar, Eindhoven’da saat 17:30 civarında gösterilerin büyümesine yol açtı . Polis’in bildirdiğine göre Eindhoven şehir merkezindeki küçük gruplar gösterilerin devam ettiğini ve şimdilik şehir merkezini terk etmeyi reddettiğini söyledi.


dün 18: 30’da

Eindhoven’daki eylem Merkez istasyonunu civarında sürdü. İstasyon salonunda çok fazla yıkıma neden oldu. Jumbo isimli süpermarketin camları kırıldı. Her yerde cam, enkaz ve süpermarket eşyaları var.

18 Eylül Meydan’ında başlayan gösteriler öğleden sonra Merkez İstasyon’a taşındı. Polisin saldırıları sonucu göstericiler park yerinden bisikletleri kullanarak polisle çatıştı. Polise karşı barikatlar kurmak için çitler ve bisikletler de kullanıldı. Öğleden sonra erken saatlerde, belediye ve polis Eindhoven’dan yola çıkmaya ve Eindhoven Merkez’e gelmemeye çoktan çağrı yaptı. Belediye acil durum emri çıkardı.


dün 18:25


Eindhoven’da yasağa karşı gösterilere sahne oldu. Ara ara polis ile çatışmalar yaşanıyor.
Eindhoven’da gösteriler merkez istasyonu çevresinde yapılıyor. Polis, göz yaşartıcı gaz kullandı. Onlarca gözaltı var.


dün 19:58

1 Şubat’a Kadar OHAL


Yeni sokağa çıkma yasağı gösterilerini önlemek için Stein’da acil durum kararı.
Gençlerin bu gece Stein’da tekrar sokaklara çıkmasını önlemek için, belediye başkanı önleyici tedbir olarak bir acil durum tüzüğü çıkardı (OHAL). Bu 1 Şubat’a kadar geçerlidir. Dün gece sokağa çıkma yasağını protesto etmek için yaklaşık yüz genç köyde toplandı. Gençler “diktatörlük” sloganları atarak, havai fişekleri yakıp polise atarak sokaklarda yürüdüler. Saat 20.00 civarına kadar 14 kişi gözaltına alındığı bilgisi var.

Dün saat 18:24

Amsterdam’daki gösteri sona erdi. Museumplein bölgesinde gösteriler ve polisin provokasyonu devam ediyor.

polis köpeğinin eylemciye saldırma anı

dün saat 17:12

Eindhoven istasyonunda devrilen ve yanan arabanın demiryolu operatörü ProRail’e ait olduğu ortaya çıktı.

Sosyal ağlarda paylaşın