Hatay: Hastalıklar Artıyor; Aşılama Azaldı!

Hatay’da hala yeterli temiz su yok. Bu ise, zincirleme olarak hastalıkları artırıyor. Depremin üzerinden 7 ay geçti. Hatay hala enkaz altında.
Hatay hala susuz.
Susuzluk mantar, idrar yolu enfeksiyonları ve kadın hastalıklarını alabildiğine artırmış durumda.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Şube Eşbaşkanı Meryem Avcı bu konuda şunları belirtiyor:
“Depremlerin üzerinden 7 ay geçti. Buna karşın devlet hastanesi hâlâ çadırda poliklinik olarak hizmet veriyor. Üçüncü basamak sağlık kurumu olan bu hastanede doğum ve sezaryen gibi cerrahi işlemler yapılamıyor. Doğum için 90 kilometre uzaklıktaki İskenderun’a gitmek zorunda kalıyorlar. Tıbbi malzemelerde hâlâ birçok aksaklık yaşanıyor. Son dönemde sağlıkçıların yüzde 30’u başka illere gitti. Bu durum ise kalan emekçilerin yükünü ikiye katlıyor. Halkın birinci basamak sağlık hizmetine erişimi imkânsız hale geldi.”

Hastalıkların artmasına karşın, tedavi imkanları artık çok daha sınırlı.
Bir başka çarpıcı gerçek; şu an aşı oranı Hatay’da yüzde 50’nin altına düşmüş durumda. Hatay’da hem sağlık sistemi çökmüş durumda, hem sağlık personeli azalmış durumda. Bunun halkın sağlığını daha da olumsuz hale getireceği açık.
Faşizm, bu tabloyu yarattıkları yetmiyormuş gibi, Sağlık Kabini aracılığıyla halka sağlık hizmeti vermeye çalışan Halkın Gücü Komiteleri’ni bölgeden çıkarmaya çalışıyor, bunun için tehditler yağdırıyor.

Sosyal ağlarda paylaşın