Halfeti’de bir ‘devlet politikası’ İŞKENCE

Halfeti’de bir ´devlet politikası` işkence – Ruken Deniz: “Emniyette bana elektrik verdiler, cinsel saldırıya uğradım”

Urfa’nın Halfeti ilçesinde 18 Mayıs’ta yaşanan çatışmanın ardından gözaltına alınan ve işkenceye maruz kalan 10 kişiden 9’u adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Bir kişi ise sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklanıp hapishaneye gönderildi.

‘’Elimi ve ayağımı hissetmiyorum, kaburgalarım ağrıyor, birkaç gündür işkence görüyorum.’’ diyen, gözaltına alınanlardan Ruken Deniz; gözaltında işkenceye maruz kaldıklarını, mahkemede cinsel saldırıya uğradığını, vücuduna elektrik verildiğini ve başının yere vurulduğunu anlattı.
Gözaltına alınanların işkenceye uğradığı tutanaklara geçti. Avukatların işkence gören müvekkillerinin Adlı Tıp Kurumu’na sevk edilmeleri talebini savcılığın reddetmesiyle bir kez daha işkencenin bir devlet politikası olduğu gözler önüne serilmiş oldu.

Gözaltına alınanlara işkence uygulanmasına ilişkin Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak, Dersim ve Van baroları bir açıklama yaparak;
‘’Halfeti ve Bozova ilçelerine bağlı köylerde çok sayıda kişinin gözaltına alındığı, şüphelilerin gözaltına alınması sırasında ve gözaltında kaldıkları süre boyunca kötü muamele ve işkenceye uğradıkları anlaşılmıştır.
İnsan varlığına ve onuruna karşı yapılan en aşağılık saldırı olan işkence, sorgulama ve cezalandırma yöntemi olarak kolluk birimlerinde birçok soruşturmanın parçası haline getirildiğini’’ kaydeden barolar işkencelerin cezasız kaldığını dile getirdiler.

Halfeti’de ne olmuştu?

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs günü çıkan çatışmada, 1 özel harekat komiser yardımcısı ölmüş, 2 polis de yaralanmıştı.

Çatışma sonrası mahalleye giriş çıkışlar yasaklandı. F.A adlı bir mahallelinin evine gece saat 02.00 sıralarında asker ve polis tarafından operasyon düzenlendiği, evin içine el bombası atıldığı öğrenilmişti. 2 kişinin burada katledildiği, cenazelerin dışarı çıkarılması sonrası evin ateşe verildiği belirtilmişti.

HPG’li oldukları iddia edilen 2 kişinin katledildiği olay sonrası Halfeti ve Bozova ilçelerinde düzenlenen ev baskınlarında da 47 kişi gözaltına alınmıştı.

Ayrıca gözaltına alınan 47 kişi arasındaki 3 çocuğun dün gözaltı süre uzatımı için çıkarıldıkları Urfa Adliyesinden serbest bırakıldıkları öğrenildi. S.A (14), F.A (17) ve M. A (13) adlı çocuklar, savcılıktaki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.