Hakikat Ve Tarih Rotasını Buldu: Kristof Kolomb’un Heykeli Kaldırıldı

Amerika’da Georg Floyd’un ırkçı polis bir tarafından boğzına bastırılarak katledilmesinin ardan dünya geneline yayılmıştı eylemler. Halklar Belçika’da, İngiltere’de ve Amerikada bir çok ırkçılık ve kölelikle bilnen kişilerin heykelini kaldırtmıştı. Kaldırılan heykelere bir yenisi daha eklendi. Irkçılık karşıtı ayaklanmayla Amerika kıtasına asker ve yağmacılarla giderek, yeraltı ve yerüstü zenginliklerini talan etmek için yerli halk soykırımının önünü açan, Kristof Kolomb “tabusu” da yıkıldı. Ohio eyaletinde bulunan heykeli kaldırıldı.


Kuzey ve Güney Amerika kıtasını işgal sürecinin ilk basamağında olan ancak egemen tarihin yüzyıllardır dünyaya “kaşif” diye yutturmaya çalıştığı Kristof Kolomb’un heykeli, Ohio eyaletinin , adının verildiği şehirden kaldırıldı.

Sömürgecilerin, egemenlerin yazdığı tarihte adı “kaşif” olarak kitaplara kondu. Adına ‘’Kolomb Günü’’ kutlamaları yapıldı. Ezilenler, Kızılderililer için ise kolonyalist, işkenceci, katil, soykırımcı idi. İspanya-Kastilya Kralı Ferdinand, Kraliçe Isabella’nın gemi-para desteği ile daha fazla sömürü için Hindistan’a yola çıkmış ve Amerika kıtasına gitmiş, yerlilerin değerlerini yağmalamış, Kızılderilileri köleleştirmiş, soykırım başlatmıştı. Adı tabu gibi korunan Kristof Kolomb (Cristovao Colombo) idi. Irkçılar, sömürgeci, koleci Kolomb’un heykellerini dikmiş, adını kentlere vermişti.

Aynı zamanda, Ohio Eyaletinin başkenti olan Columbus’un Belediye Başkanı Andrew Ginther, “bölünme ve baskının sembolü” olarak tanımladığı Cenovalı Kolomb’un heykelinin artık bir depoda olacağını açıkladı. Ginther, vinç yardımı ile yerinden sökülen büyük heykelin yerine neyin konulacağına şehrin sanat komisyonunun çalışması sonrasında karar verileceğini, şehrin mührü ve bayrağı üzerindeki sembollerin de tekrar gözden geçirileceğini bildirdi. Columbus şehrinde bir yüksekokul da Kolomb’un heykelini kaldırdı. Ülkede beyazlar “Kolomb Günü” kutlarken, yerli halk ve siyah Amerikalılar, Atlantik ötesi köle ticaretini başlatan kişi olarak gördükleri Kolomb’a karşı “Yerli Halklar Günü” adıyla karşıt kutlama yapıyor. Ülkede ayaklanma sonrası birçok heykel “o bir ırkçıydı” yazılarak sokuldu. ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki tarihi anıt ve heykellerin korunmasını öngören başkanlık kararnamesini imzalamıştı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.