Haiti’de devam eden eylemler… Başbakan görevinden alındı.

Haiti’de Başbakan Jean-Henry Ceant, parlamentoda yapılan oylamayla görevinden alındı.

Haiti’de 7 Şubat’ta başlayan eylemlerde halk, devlet başkanı Jovenel Moise’nin istifası talebiyle sokaklara inmişti.

Haiti de başbakan görevden alındı

Başkent Port-au-Prince’te hayat durma noktasına gelmiş, okullar, bankalar, mağazalar faaliyetlerine ara vermiş durumda.

Halk, ekonomik kötü gidişata karşı önlemler alınmasını ve 2008-2018 arasında Venezuela’dan Petrocaribe fonu kapsamında sağlanan 3.8 milyar doları zimmetine geçiren üst düzey yöneticilerin tespit edilerek cezalandırılmasını istiyor.

Ülkede muhalif kaynaklara göre şu ana kadar devam eden gösterilerde ölü sayısının 50’yi bulduğu iddia ediliyor.

Haiti meclisi, artan protesto gösterilerinden sonra ABD destekli Haiti hükümeti’nin başbakanını dün yapılan bir oylamayla görevinden aldı. Başbakan Ceant, Haiti de yaşanan yoksulluğa, zor yaşam koşullarına karşı hiç bir önlem almamakla eleştirilerin odak noktasında bulunuyordu.

Haiti de Başbakan Jean-Henry Ceant görevden alındı

Haiti ve halkı, dünyada sömürgeciliğe ve köleliğe karşı kurtuluş mücadelelerinin önemli bir simgesidir.

Emperyalist sömürgecilik döneminde Haiti kıyıları, şeker ve kahve üretimiyle en zengin sömürge ülkelerinden birine dönüşmüştü.

Kölelik dönemi sırasında yüzlerce köle isyanı olmuş olmasına rağmen bulunduğu ülkeyi tamamen özgürleştiren tek başarılı isyan Haiti Devrimidir.

Fransız İhtilalinden etkilenen Haiti’li köleler 22 Ağustos 1791 tarihinde, Fransızlara karşı kölelikten kurtulmak için büyük bir isyan başlattılar. Devrim sırasında Haiti’nin adı Saint-Domingue idi ve bir Fransız kolonisiydi.

Haiti uzun ve kanlı bir mücadele sonrasında 1804 senesinde çıkan ülkedeki en büyük köle isyanıyla bağımsızlığını kazanmıştır. Arkasından emperyalist, sömürgeci devletler başta İngiltere olmak üzere sömürgelerini kaybetmemek için köleliği resmi olarak kaldırmak zorunda kalmıştı.

Haiti 1915’te bu kez Amerika’nın işgaline uğradı. Tekrar köleleştirilen ülkede, küçük toprak sahibi köylüler angaryaya ve plantasyonlarda zorla çalıştırılmaya mahkum edilmişti. ABD, 1934’te ülkeyi terk ederken arkasında çıkarlarının temsilcisi olarak orduyu bıraktı. Halen Amerikan işbirlikçisi Haiti hükümeti ülkeyi yönetmekte. İstifası istenen Jovenel Moise ülkenin devlet başkanlığı görevine devam etmektedir.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.