”Grup Yorum Bizim Umudumuz, Biz de Onlara Umut Oluyoruz”

Belçika ve Hollanda’da Grup Yorum’a, Halkın Avukatlarına ve Yürüyüş çalışanlarına destek eylemi yapıldı.

“GRUP YORUMA, HHB AVUKATLARINA ve YÜRÜYÜŞ ÇALIŞANLARINA ÖZGÜRLÜK!” sloganıyla düzenlenen eylemlerde

-İdil Kültür Merkezi, HHB ve Yürüyüş Dergisi basılmasın!

-Konser Yasakları kaldırılsın!

-Listeler kaldırılsın!

– Tutsak Grup Yorum Üyeleri, HHB avukatları ve Yürüyüş çalışanları serbest bırakılsın.

-Halkın sanatçıları ve avukatlarına karşı açılan tüm davalar düşürülsün.

Taleplerine yer verildi.

Grup Yorum gönüllülerinin düzenledikleri eylemler; Belçika’da  13 Temmuz Cumartesi günü Brüksel ‘Gare Central’ önünde, saat 14:00 da başlayıp 16:30’a kadar sürdü.

9 kişi Grup Yorum’un sürdürdüğü açlık grevi ile dayanışma amacı ile açlık grevine katıldığı eyleme yaklaşık 40 kişinin katılımı görüldü. Sanatçı ve müzisyen Tanal Çatalpınar, Karikatürist İsmail Doğan, yerel sanatçılar Mahmut Tinik ve Taylan Gül’ün yanı sıra Grup Yorum’unda katıldığı eylemde kitlenin coşkusu ve izleyenlerin katılımı dikkat çekiciydi.

Belçika Grup Yorum Gönüllülerinin eylem sonrası yaptıkları açıklamada şöyle denildi:

‘’Eyleme 40 kişi katılırken, meydanda bulunan, sesi duyup gelen binlerce insana bildirilerimizle, sloganlarımızla Grup Yorum’u anlattık. Ülkemizdeki AKP faşizmini teşhir ederek, Grup Yorum’un çalışmalarını yürüttüğü İdil Kültür Merkezi’nin gün geçmiyorki basıldığını, talan edildiğini, enstrümanlarının parçalandığını duyurduk. HHB avukatlarının hukuksuzca tutuklandığını yüzlerce yıl cezalar aldığını anlattık. Yine ülkemiz basının yüz akı Yürüyüş dergisi üzerindeki sürekli artan baskıları teşhir ettik.’’


‘’Sanatçı dostlarımız Grup Yorum’u yalnız bırakmadılar.’’

‘’Karikatürist İsmail Doğan, G. Yorum için çizdiği bir karikatürle desteğini sunarken konuşmasında ‘’direnmeli, zulmün saltanatına karşı mücadele etmeliyiz, başka çaremiz yok’’ diyerek destek açlık grevinde olduğunu belirtti.

Coşkumuz ve direnmedeki kararlılığımız binlerce insanı etkiledi.’’

‘’Kimdi bu Grup Yorum. Halkın Avukatları kimdi, Yürüyüş nasıl bir dergidir?

Neden sloganlarımız bu kadar gür, halaylarımız bu kadar coşkulu?’’

”Merak ediyordu çevreden geçenler. Durdular, dinlediler, katıldılar. Soranlar oldu neden haberleri olmamıştı. Ne yapabiliriz diyenler, gazeteciyim yayımlamak istiyorum çekim yapabilir miyim diyenler. Canlı yayına bağlanıp sevdiklerine, arkadaşlarına haber verenler… Yanımızda bağdaş kurup biz dağılana kadar alanı terk etmeyenler… Alkışlar, sloganlarımıza destek verenler. Gözlerinde merak, ilgi, gözlerinde sevgi belirenler.

İşte sorularının cevaplarını alıyorlardı. Biz buyduk ve egemenlerin ve faşizmin korkusu tamda buydu zaten. Bu yüzden saldırıyorlar, bu yüzden tutukluyor, bu yüzden katlediyorlardı ya. Dilimiz yetmezdi cevaplamaya belki ama duruşumuz yetiyordu. Ben değil biz diyorduk ve haydi sende katıl dendiğinde tereddüt etmeyeceklerdi. İşte onların korkusu ve işte bu yüzden burdayız, heryerdeyiz. Bitirdik, yokettik diyenlere cevabımızdır…’’

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde ise eylem saat 13.00 ve 15.00 arasında gerçekleşirken, 1 günlük destek açlık grevi yapıldı. Hollanda Grup Yorum gönüllülerinin eylem sonrası yaptıkları açıklamada öne çıkanlar:

‘’Grup Yorum’un türkülerini açarak, dövizlerimizi tuttuk. Yaptığımız eyleme ilgi çok yoğundu. Hem Grup Yorum hemde Halkın Hukuk Bürosu avukatları için gerçekleştiriyorduk eylemimizi.

Türkçe ve Hollandaca bildiri dağıtıldı. Hollandaca bildiri sesli okundu. Dağıtılan bildiriyi okuyan bir kaç kişi, kısa bir zaman sonra geri gelip Grup Yorum hakkında sohbet etmek istedi.

Biz Grup Yorum konserlerinin yasaklandığını, İdil Kültür merkezinin yoğun bir şekilde basıldığını, üyelerin işkenceyle göz altına alınıp hapis cezası ile cezalandırıldığını anlattık. Ezilen herkesin sesidir Grup Yorum. Halkları ezen, sömüren, katleden Grup Yorumdan rahatsız, çünkü Türküleriyle, Konserleriyle Dünyadaki uygulanan faşizmi anlatıyor ve paylaşıyor Grup Yorum. Hollandalı bir vatandaş ”Bizim ülkemizde herşey serbest, Gelip burada konser versinler, müzik kullağa çok hoş geliyor, ben bile gelirim” dedi.’’

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.