ORMANLARI KİM YAKIYOR? 10 Bin Yangın; Yarısı Faili Meçhul

Ülkemiz, binlerce insanın katledildiği, kaybedildiği ve onları kimin katlettiğinin, kimin kaybettiğinin açığa çıkarılmadığı bir faili meçhuller ülkesidir.

Bu onyıllardır bilinen bir gerçektir.

Peki orman yangınlarında da aynı gerçeğin sözkonusu olduğunu, orman katliamlarının da büyük bölümünün “faili meçhul” olduğunu biliyor muydunuz?

Orman Genel Müdürlüğü’nün Raporu’ndan bunun böyle olduğunu öğreniyoruz.

10 Bin Yangın; Yarısı Faili Meçhul

Orman Genel Müdürlüğü 2018 yılı Faaliyet Raporu’na göre ülkemizde 2014–2018 yılları arasında 10 bin 130 orman yangını çıktı.

 Bu yangınlarda yaklaşık 90 bın hektar orman yokoldu.

Bu yangınların 667’si KASITLI olarak çıkartılmış.

5.862 yangının ise, “çıkış nedeni aydınlatılamadı”!

Yani beş bin sekiz yüz yangının çıkış sebebi ve dolayısıyla çıkartanlar meçhul.

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, orman yangınlarını, bir soru önergesi ile Meclis gündemine taşıyarak, bu yangınlardan kimlerin çıkar sağladığını, kimlerin “imar barışı” adı altında orman olmaktan çıkarılan arazilere ruhsat aldığını sordu.

Failler, Meçhul Değil!

Orman yangınlarının sonucunda, iktidarlara yakın kesimler, büyük rantlar sağlıyorlar. Yangın soruşturmaları, tıpkı, işkence, infaz, kaybetme soruşturmaları gibi, örtbas ediliyor.

Failler, nasıl ki, kitle katliamlarında, infazlarda meçhül değilse, orman yangınlarında da meçhul değildir aslında.

Ve DAHA ÖNEMLİSİ,

insanlarımızı katledenler de, ormanlarımızı katledenler de aynı kesimlerdir.

Bu vatanı soyan, yağmalayanlardır. Bu halkı sömürenlerdir.

Katliam Nasıl Gerçekleşiyor?

Mekanizma, en kaba haliyle şöyle işliyor. Belli bir bölgede, orman arazilerine elkoymak isteyenler, kasıtlı olarak ormanları yakıyorlar (veya yaktırıyorlar).

Sonra iktidar belediyeleri, “burası orman vasfını kaybetmiştir” raporu düzenleyip, o bölgelere imar izni veya tarımsal alan ruhsatı veriyorlar.

Soyguncular, yağmacılar, bazen bunu da beklemiyor; orman arazilerine binaları izinsiz ruhsatsız olarak yapıyorlar ve ardından yine iktidarlar tarafından bir imar barışı çıkartılıp, bunlar yasallaştırılıyor?

Tek Neden Yağma Değil!

Ülkemizde orman yangınlarının bir kısmı da doğrudan devlet tarafından çıkarılmıştır. Bu resmi bir politika olarak uygulanmıştır. Gerek PKK’ye karşı, gerekse de farklı örgütler tarafından yürütülen gerilla savaşına karşı, onların hareket alanlarını daraltmak, köylüleri göçe zorlamak için devlet tarafından, kontrgerilla tarafından bir çok yangın çıkartılmıştır.

Dolayısıyla, bu nitelikteki orman yangınlarının soruşturulmasında “failler”in asla bulunmayacağı bellidir ve bugüne kadar bu anlayışla orman yakanlardan soruşturulan, cezalandırılan hiçbir kişi ve kurum olmamıştır.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.