Geri Gönderme Merkezi’nde İşkence

İzmir’deki “Harmandalı Geri Gönderme Merkezi”nde kalan bir kadına işkence yapıldı.

İşkence olayı, İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu tarafından açığa çıkarıldı ve rapor tutuldu. Baroya bağlı avukatlar, işkence gören kadınla görüşerek, gözlemlerini bir tutanak haline getirdiler.

İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi, 2018 yılında da yine işkenceyle gündeme gelmişti. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu tarafından jandarmanın ve polisin merkezde işkence yaptıklarına dair rapor hazırlanmıştı.

Son yaşanan işkenceyle ilgili olarak, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan tarafından Süleyman Soylu’ya yönelik bir soru önergesi verildi.

Soru önergesinde şunlar belirtiliyor:

1. Mülteci kadın için Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nden alınan adli muayene raporunda; sağ bacakta 2 cm’lik darp, sol omuzda darp izleri ve sırtta iz bulunduğuna yönelik detaylı bilgiler yer almaktadır. Mülteci kadına kötü muamele ve işkencede bulunan kişi ya da kişiler hakkında geri gönderme merkezinde daha önce de benzer şikâyetlerde bulunulmuş mudur? Bulunulan şikâyetlere yönelik hangi adli ve idari işlemler başlatılmıştır?

2. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu; 2018’de yayınladığı İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ziyareti raporunda, jandarma ve güvenlik görevlilerin mültecilere kötü muamelede bulundukları ve işkence yaptıklarının tespit edildiğini belirtmiştir. Bu rapora göre,   Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nin denetim sıklığı ne derece arttırılmıştır? Kötü muamele ve işkence yapıldığına dair raporda yer alan bu tespitler araştırılmış mıdır? Araştırmada ortaya çıkan sonuçlar nelerdir?

3. Raporda mültecilere yönelik çok sayıda hak ihlali tespit edildiği de belirtilmektedir. Tespit edilen hak ihlallerine yönelik hangi adli ve idari işlemler yapılmıştır?

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.