Fransa’da Genel Grev

Emmanuel Macron hükümetinin emekçilerin haklarına yönelik saldırılarına karşı, bugün, 5 Aralık’ta güçlü bir karşılık veriliyor.
Fransa halkı, emeklilik reformu ve hak gasplarına karşı genel greve çıktı.

Grev çok sayıda sendikanın çağrısıyla gerçekleştirildi ve milyonlarca emekçi katıldı. Grev, sağlık, itfaiye, elektrik, demiryolu ve toplu taşıma, postane işçileri, havaalanı çalışanları, avukatlar, tarım çalışanları, otomobil fabrikaları, rafineri çalışanları olmak üzere bir çok sektördeki emekçilerin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Paris metrosunda da bazı seferler iptal edildi.

Emmanuel Macron yönetimi, “reform” diye yutturmaya çalıştığı yeni düzenlemelerle, emeklilikte memur ve işçilerin bugüne kadarki kazanımlarını kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarmayı hedefliyor.

240 Eylem ve Yürüyüş
Grev, her yanda farklı eylem biçimleriyle de güçlendiriliyor. Fransa genelinde resmi makamlarca belirtilen eylem ve yürüyüşlerin sayısı 240 oldu.

Lyon’da polis, grevci işçilerin kortejine saldırdı.
Grevin süresi konsunda tam bir netlik yok. Bazı sendikalar 1-2 günlük olacağını açıklarken, bazı sendikalar Macron emeklilik reformunu geri çekene kadar grevlere devam edilmesi için çağrılar yaptılar.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.