Fransa 7 Mart’ta Grevdeydi: Milyonlarca Emekçi Emeklilik Yasasına Hayır Dedi…


Fransız Hükümetinin, emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı öngören yasa tasarısına karşı, Fransa halkının direnişi sürüyor. 

Yasa Tasarısına karşı, dün Fransa genelinde grev yapıldı. 

Grev, Genel-İş Sendikası (CGT) başta olmak üzere çok sayıda sendikanın ve MİLYONLARCA emekçinin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Enerji, Ulaşım, Rafineri, Tersane, Okullar … Her Yerde Grev Ve Hayatı Durdurma! 


Fransız basınındaki haberlere göre, çok sayıda kentte, enerji, ulaşım, rafineri ve tersane çalışanları dahil temel hizmet sektörlerinin çalışanları greve katıldı.

Tren, metro ve otobüs seferlerinin büyük bölümü iptal edildi. Toplu ulaşımın durdurulması nedeniyle daha fazla aracın trafiğe çıkması nedeniyle yollarda kilometrelerce araç kuyruğu oluştu.

TotalEnergies, Esso-ExxonMobil ve Petroineos gruplarına ait rafinerilerdeki grevler nedeniyle tüm petrol sevkiyatları durduruldu. Gaz ve elektrik işçilerinin greve katılmasıyla enerji sisteminde büyük aksamalar yaşandı. Paris’te çöp toplama hizmeti verilmedi.

Kamyon şoförleri ise, Fransa’nın bazı bölgelerindeki yavaş gitme eylemlerinde ara ara, ana yolları ve kavşakları trafiğe kapattı.

Ülke çapında öğretmen ve öğrenciler de emekçileri desteklemek için greve katıldı. Fransa Eğitim Bakanlığına göre, öğretmenlerin yaklaşık üçte biri ülke çapında greve gitti.

YOLLAR KAPATILDI!

Fransa’da bazı yollar, grevci emekcçiler tarafından Bazı yollar Salı gece yarısı itibarıyla kapatılmaya başlandı. CGT sendikası tarafından yapılan açıklamada “Rennes yollarında, Gennevilliers limanında, Rouen kavşaklarında ve elektrik santrallerinde… 7 Mart grevinin nöbeti şimdiden başladı” denildi

ONLARCA ŞEHİRDE MİTİNG VE YÜRÜYÜŞLER YAPILDI

Greve paralel olarak ülke genelinde birçok şehirde yasa tasarısının geri çekilmesi talebiyle miting ve yürüyüşler yapıldı.

Başta başkent Paris olmak üzere Nice, Marsilya, Nantes ve Lyon gibi birçok şehirde yapıyan yürüyüş ve mitinglere yüzbinlerce emekçi katıldı.

Polis bazı şehirlerde eylemlere saldırdı. 

Fransa’da Ocak ayında yine emeklilik yasa tasarısına karşı yapılan grev ve eylemlere de 1,2 milyondan fazla emekçi katılmıştı.

Haberin videoları: 

Sosyal ağlarda paylaşın