Foça’da Eylem: “Dünyanın çöplüğü olmayacağız”

İZMİR’in Foça ilçesinin Ilıpınar Mahallesi’ndeki cüruf depolama alanına karşı eylem yapıldı. 24 Ağustos’ta yapılan eyleme geniş bir katılım oldu.

Cüruf (Erime durumundaki madenlerin yüzeyinde toplanan madde, demir boku, dışık) depolama alanının çevre kirliliği ve orman yangınlarına neden olduğunu belirten halk, bu alandaki faaliyetin durdurulması ve biriken cürufların kaldırılmasını talep ediyorlar.

Foça Kent Konseyi’nin çağrısıyla yapılan eyleme, aralarında bir çok demokratik kitle örgütü temsilcisinin, Foça’ya bağlı 16 mahallenin muhtarlarının da olduğu 300 kişi katıldı.

Eylemde “Cürufa hayır”, “Foça’da cüruf tepesine hayır” ve “Dünyanın çöplüğü olmayacağız” yazılı dövizler ve pankartlar taşındı.

“İklim Suç Mahalli”

Depolama alanının çevresi “İklim Suç Mahalli” yazılı şeritle çevirdi.

Eyleme katılanlar ayrıca, cüruf depolama alanının kaldırılması ve çıkan yangınlarla ilgili suç duyurusunda bulunmak için imza kampanyası başlattıklarını açıkladılar.

Katılımcılar, cüruf tepelerinin zeytinliklere, doğal ürün yetiştirdikleri alanlara büyük zarar verdiğini, alandan yayılan zehirli gazları Karşıyaka ilçesine kadar tüm bölgenin soluduğunu belirttiler.

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz de, “Buralardan zamanında sular, seller akıyormuş. Şimdi cüruf dağları var. Foça’nın en büyük dağları olmuş. Hem iklim değişikliği hem yaşadığımız doğal afetler bir de üzerine bunların pisliği hepimizi etkiliyor.” diyerek, belediye olarak gerekenleri yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Sosyal ağlarda paylaşın